Gayová končí na čele Harvardu. Z postu rektorky rezignovala po obvinení z plagiátorstva

ta3/čtk/Reuters
3.1.2024 07:33

Rektorka americkej Harvardovej univerzity Claudine Gayová rezignovala pre obvinenia z plagiátorstva a tlaku politikov.

Claudine Gay
Foto: AP

Univerzitu povedie prorektorka

Na čele jednej z najprestížnejších univerzít na svete stane dočasne prorektor pre študijné záležitosti Alan Garber, kým vedenie školy nenájde nového rektora či rektorku.

Gayová odstúpila kvôli novým obvineniam z plagiátorstva a pokračujúcej vyostrenej verejnej debate ohľadom jej výrokov v americkom Kongrese. Tam Gayová pri vypočutí neposkytla dostatočne jasnú odpoveď na otázku, či výzvy ku genocíde Židov porušujú etický kódex jej školy.

Obvinenia odmieta

Nové obvinenia zo šiestich prípadov plagiátorstva Gayovej sa objavili v pondelok na konzervatívnom serveri The Washington Free Beacon, ktorý už týždne vedie kampaň za odstúpenie teraz bývalej rektorky, píše list The New York Times (NYT). Gayová už skôr obvinenia odmietla a uviedla, že „stojí za integritou svojej vzdelanosti". NYT podotýka, že Gayovú nemenovaný autor neviní z krádeže "veľkých myšlienok", ale skôr jazykovej formy a obratov iných autorov.

Rozhodnutie zvážila

„S ťažkým srdcom a hlbokou láskou pre Harvard oznamujem, že ako rektorka odstúpim. Po poradách s členmi Korporácie (jednej z dvoch vedúcich rád univerzity) sme dospeli k záveru, že je v najlepšom záujme školy, keď rezignujem,"píše Gayová vo svojom rezignačnom liste. Uvádza tiež, že na univerzite zotrvá a bude ďalej učiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok