Tajnou službou na novinárov. Organizátori Novinárskej ceny to odmietajú, kritizujú Kaliňákove vyjadrenia

4.4.2024 11:29 , Aktualizované: 4.4.2024 11:33

Vyhrážať sa novinárom a novinárkam tajnou službou je neprípustné, vyhlásili organizátori Novinárskej ceny. Odsudzujú vyjadrenia poslanca a poradcu predsedu vlády Erika Kaliňáka, ktorými reagoval na otázky médií.

Erik Kaliňák
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Chce lustrovať novinárov

Novinári sa ho v stredu 3. apríla pýtali, za akých okolností a prečo poskytol rozhovor proruskému dezinformačnému kanálu Voice of Europe (Hlas Európy), proti ktorému zasiahli české bezpečnostné orgány a uvalili sankcie na jeho prevádzkovateľov.

"Kontaktoval som Paľa Gašpara a požiadal o hĺbkovú kontrolu finančných prepojení všetkých slovenských novinárov aj osobných účtov aj tu stojacich novinárov," reagoval na ich otázky Kaliňák. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že Kaliňák iba vtipkoval, no za svoje slová čelí kritike opozície aj novinárskej obce.

"Chceme pripomenúť, že so sledovaním novinárom a redakcií máme na Slovensku po roku 1989 sériu otrasných aj tragických skúseností, z ktorých by sa mala nová generácia politikov poučiť a klásť si za cieľ, aby sa už nikdy nezopakovali," vyjadrili sa organizátori Novinárskej ceny.

Konštatujú, že "výsledky sledovania novinárov, ktoré si Marian Kočner objednal u bývalého SISkára Petra Tótha, boli použité pri vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, pričom členmi sledovacieho komanda boli viacerí bývalí príslušníci SIS".

Sú to odstrašujúce a tragické príklady zneužitia moci, ktoré by podľa Novinárskej ceny mali byť pre mladšiu generáciu politikov mementom.

Pozrite si reportáž, ktorá vám o téme povie viac.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok