Kaliňák sa objavil na zozname politikov, ktorých má financovať Rusko. Oháňa sa kontrolou novinárov, Šutaj Eštok hovorí, že vtipkoval

3.4.2024 22:13

Ukrajinský politológ zverejnil zoznam politikov, ktorých má podporovať Moskva. Medzi nimi sa objavili aj mená Slovákov. A to Erik Kaliňák, Milan Uhrík, Ján Čarnogurský a Miroslav Radačovský. Kaliňák na situáciu reagoval požiadaním o preverenie bankových účtov médií a novinárov.

Zoznam ľudí s ruskou podporou

Zistenia českej kontrarozviedky hovoria o snahe Moskvy ovplyvňovať voľby do Európskeho parlamentu vo viacerých európskych krajinách práve cez sieť Voice of Europe (Hlas Európy), priblížil denník SME.

Ukrajinský politológ Anton Shekhovtsov na sociálnej sieti X zverejnil zoznam európskych politikov, ktorých údajne propagovali Rusi. Robiť tak mali prostredníctvom organizácie Voice of Europe, ktorú odkryla česká tajná služba.

„Ide o zoznam ľudí, ktorých sa Rusi rozhodli propagovať prostredníctvom svojich zdrojov,“ uviedol politológ. Dodal, že politikov na zozname neoznačuje za ruských agentov alebo aktivistov proti NATO.

Medzi uvedenými sú aj mená slovenských politikov. Ide o Erika Kaliňáka (poslanec za Smer-SD), Milana Uhríka (predseda hnutia Republika a europoslanec), Miroslava Radačovského (momentálne nezaradený poslanec v europarlamente) a Jána Čarnogurského (bývalý predseda KDH).

Podľa českej kontrarozviedky Rusko niektorých protisystémových politikov z Nemecka platilo priamo v Prahe. Ďalšie financie išli na fungovanie proruského spravodajského webu. Český Denník N označil kroky Moskvy za jednu z najväčších odhalených operácií s účelom ovplyvňovať dianie v EÚ za posledné roky.

Česká vláda zaradila web na sankčný zoznam. Portál je momentálne nedostupný. O financovaní Ruskom verejne rozprával belgický premiér Alexander De Croo a podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Kaliňák verzus novinári

Kaliňák, ktorého meno sa nachádza na zozname ukrajinského politológa, v stredu (3. 4.) tieto informácie dementoval. „Vzhľadom na to, že som držiteľom previerky, je absolútne vylúčené, že by som mohol byť financovaný zo zahraničia, tobôž z Ruskej federácie,“ vyjadril sa poradca predsedu vlády.

Zároveň obvinil médiá, že klamú a šíria nenávistné klamstvá. „Už včera som kontaktoval Paľa Gašpara a požiadal ho o kontrolu finančných prepojení všetkých médií, ako aj osobných účtov jednotlivých, aj tu stojacich novinárov,“ tvrdil na pôde parlamentu.

K výroku sa vyjadrila Slovenská informačná služba. „Slovenská informačná služba v súlade so svojím poslaním bezpečnostnej a spravodajskej služby monitoruje a vyhodnocuje potencionálne bezpečnostné hrozby namierené proti záujmom Slovenskej republiky a získané informácie poskytuje príjemcom zo zákona,“ priblížila podľa Denníka N.

Mladícka nerozvážnosť

Na výrok o kontrole novinárov reagoval aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Slová poslanca za Smer označil za mladícku nerozvážnosť. „Ako poznám Erika Kaliňáka, určite to nemyslel vážne,“ zhodnotil Šutaj Eštok.

Dodal, že poradca premiéra a poslanec nemá žiadnu kompetenciu preverovať novinárov. Minister vnútra deklaroval, že novinári sa nemusia ničoho obávať. "Ja vám dávam garanciu za ministerstvo vnútra a policajný zbor, že sa ničoho nemusíte báť, naopak, ktorýkoľvek z vás novinárov bude cítiť nejaké ohrozenie, sme pripravení podať mu maximálne možnú ochranu," reagoval pred novinármi.

"Toto sme tu mali v 90. rokoch za Mečiarovej éry, keď takýmto spôsobom boli prenasledovaný novinári a médiá," reagoval na Kaliňákove vyjadrenia Juraj Krúpa (SaS).

V stredu zasadal obranný výbor. Počas stretnutia Krúpa navrhol doplnenie programu o bod, ktorý by viedol k diskusii o Ruskom financovaní slovenských politikov. Koalícia návrh zamietla.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok