Slovensko prijalo novú investíciu do elektromobility. Vznikne viac ako dvesto pracovných miest

4.4.2024 11:43

Na Slovensku padla ďalšia veľká investícia do elektromobility. Firma Wia Slovakia zakladá v Dolnom Hričove pri Žiline novú výrobnú jednotku zameranú na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Okrem toho tu vznikne aj technologické centrum určené na vývoj ďalších prototypov, píše o tom agentúra SITA.

Únia chce podporiť elektromobilizmus. Nabíjacia stanica každých 60 km
Foto: TASR/Lukáš Grinaj foto ilustračné

Na Slovensku očakávame, že táto spoločnosť preinvestuje viac ako 58 miliónov eur a vytvorí 231 nových pracovných pozícií. Prítomná bude aj štátna pomoc, keďže ministerstvo hospodárstva navrhuje poskytnúť podniku stimul vo výške takmer 6,4 milióna eur formou úľavy na daň z príjmov. O konečnej podobe tejto pomoci rozhodne vláda, približuje agentúra SITA.

Priemyselný park, ktorý susedí s letiskom v Žiline, bude obsahovať novú fabriku a technologické centrum. Spoločnosť STPark Žilina Airport tam prenajme pozemky a budovy. 

Čo bude závod vyrábať? 

Hriadele do osobných automobilov budú nosnou výrobou v závode. Ide o komponenty, ktoré z motora a prevodovky prenášajú krútiaci moment riadenou rýchlosťou na kolesá, a teda spájajú kolesá s nápravami ako aj s prevodovkou. Pôjde pritom o hnacie hriadele len do elektrických vozidiel. 

Výroba sa začne v marci 2025 a konečnú plánovaciu kapacitu dosiahne v decembri 2030.

Kto vlastní spoločnosť?

Wia Slovakia je vlastnená spoločnosťou Hyundai Wia Corporation, ktorá sa špecializuje na výrobu a vývoj motorov, modulov, pohonových systémov a hnacích hriadeľov. Okrem toho má organizácia niekoľko dcérskych spoločností po celom svete, vrátane Kórey, Nemecka, USA, Ruska, Číny, Indie a Mexika. Spoločnosť Hyundai Motor Company je jedným z akcionárov Wia Slovakia a prevádzkuje výrobné závody v Turecku a Českej republike.

Hyundai Mobis je významným dodávateľom komponentov pre automobilový priemysel a prevádzkuje výrobné závody v Českej republike a na Slovensku. Spoločnosť Wia Slovakia bola založená v apríli 2023 a v čase podania žiadosti o investičnú pomoc ešte nevykonávala žiadnu obchodnú činnosť. Jej nová továreň na Slovensku bude prvou v Európskej únii.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. februára 2024 o tom, ako vláda rokovala o elektromobilite.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok