Európska komisia plánuje regulovať zahraničné investície. Chce docieliť ekonomickú bezpečnosť

24.1.2024 15:52

Európska komisia chce viac preverovať priame zahraničné investície do firiem v Európskej únii a zabrániť tak možnému vplyvu tretích krajín na kritické hospodárske odvetvia.

Čerpanie eurofondov sa zlepšuje. Kam poputujú peniaze?
Foto: Facebook/GLOBSEC

Komisia predstavila konkrétny legislatívny návrh a určité ďalšie kroky, ktorých cieľom je podľa nej posilniť ekonomickú bezpečnosť únie v čase rastúceho geopolitického napätia a veľkých technologických zmien.

Začiatky plánov

Už vlani v júni zverejnila EK plán na zaistenie ekonomickej bezpečnosti Európskej únie. Cieľom bolo presvedčiť členské štáty a ich firmy okrem iného aj k väčšej obozretnosti pri vlastných investíciách do výroby v štátoch ako sú Čína či ďalšie nedemokratické krajiny.

"Musíme zabezpečiť, aby kapitál, znalosti, zručnosti a výskum európskych firiem nezneužívali niektoré krajiny na vojenské účely," povedala vtedy k návrhu stratégie predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová. Nezmienila síce výslovne Čínu, návrh však hovoril o "prílišných závislostiach na jednej krajine, zvlášť so systematicky odlišnými hodnotami", čím podľa diplomatov odkazuje najmä na Peking.

Nadväzovanie na balík

Zverejnenie najnovšieho balíčka na tento plán nadväzuje. "Európska únia v posledných rokoch ťažila z toho, že je obchodným gigantom. Európsky trh je otvorený zahraničným investorom. V čase, keď prechádzame geopolitickou búrkou a technologickými zmenami sa ale musíme pozerať aj na možné riziká," povedal dnes novinárom komisár pre obchod Valdis Dombrovskis. 

Na jednej strane je podľa neho dôležité zachovať otvorenosť únijného trhu, na druhú sa ale EÚ musí aj vedieť "chrániť, keď to bude nutné".

Zahraničné investície

Európska komisia okrem iného navrhuje, aby sa posilnilo preverovanie priamych zahraničných investícií. Zahraničné investície do EÚ prospievajú európskemu hospodárstvu, avšak niektoré môžu predstavovať riziká pre bezpečnosť Európskej únie, upozornila komisia. Preto je potrebné, aby si jednotlivé členské štáty vytvorili vhodné mechanizmy preverovania najmä rizikových investícií. Preverovanie by sa malo tiež rozšíriť na investície pochádzajúce

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok