Zanikajúca špeciálna prokuratúra obvinila riaditeľa úradu vlády. Ide o škandál so štátnymi peniazmi

19.3.2024 15:33 , Aktualizované: 19.3.2024 16:02

Špeciálna prokuratúra obvinila riaditeľa Úradu vlády SR Juraja Gedru, blízkeho spolupracovníka Roberta Fica. Dôvodom má byť podozrenie z machinácií pri verejnom obstarávaní a porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Ide o skutky súvisiace so štátnou akciovkou MH Manažment. Ako prvý o tom informoval Denník N.

GEDRA a UŠP
Foto: TASR/Jaroslav Novák/Martin Baumann

Vysoká odmena

O obvinení hovorila prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Lucia Bizoňová na tlačovej besede v utorok. „Ešte 14. marca, teda takmer v posledný možný deň, bolo vznesené obvinenie vo veci, ktorá súvisí s Fondom národného majetku,“ vyjadrila sa Bizoňová. 

Ide o škandál s právnymi službami, za ktoré mal advokát Bžán od štátu dostať vyše 70 miliónov eur za výhru v spore o elektráreň v Gabčíkove, približuje Denník N.

V čase škandálu bol Gedra vo vedení štátnej akciovej spoločnosti MH Manažment, ktorá zmluvy uzatvorila. Obvinení sú tiež dvaja bývalí funkcionári akciovky. Terajší riaditeľ úradu vlády bol po škandále stiahnutý z jej vedenia.

Bizoňová upriamila pozornosť na to, že v minulosti bolo toto trestné stíhanie zastavené. "Obnovené bolo na podnet poškodeného, ktorý sa ozval s tým, že vie nanovo vyčísliť vzniknutú škodu," povedala prokurátorka.

Pozrite si archívnu reportáž z októbra 2022 o obvinení Branislava Pašku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok