NAKA obvinila Gyimesiho a Trnku. Exposlanec tvrdí, že o ničom nevie, košický župan to považuje za absurdné

19.3.2024 15:25 , Aktualizované: 19.3.2024 17:22

Národná kriminálna agentúra (NAKA) pred niekoľkými dňami obvinila bývalého poslanca a súčasného podpredsedu strany Aliancia Györgyho Gyimesiho. Obvinenie pribudlo aj županovi Košického kraja Ratislavovi Trnkovi.

Gyimesi a Trnka
Foto: TASR/Jaroslav Novák/František Iván

Gyimesi o ničom nevie

Obvinenie padlo v prípade machinácií pri verejnom obstarávaní a jeho pôsobenia na košickej župe a obstarávania právnych služieb. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa, no mená obvinených nespomenuli.

Na správu upozornil portál Aktuality.sk, ako prvý ju priniesol portál Plus jeden deň. Gyimesi reagoval, že o tom počuje prvýkrát, nič mu nebolo doručené a nevie, z čoho by mohol byť obvinený.

"Nie som si vedomý spáchania žiadneho trestného činu," podotkol. Skonštatoval, že na úrade KSK pracoval krátko ako referent, čiže nerozhodoval o tom, čo a za koľko sa bude obstarávať. Podľa vlastných slov našiel na webe kraja len jednu zákazku s nízkou hodnotou.

Ďalšie obvinenie pre Trnku

Ďalšie obvinenie pribudlo aj predsedovi Košického kraja Rastislavovi Trnkovi, ktoré polícia od roku 2023 stíha pre kauzu Valentín. Trnka považuje svoje najnovšie obvinenie zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní za nezákonné a celú vec za "absurdistan". V stanovisku na prípad reagovala hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

"Obvinenie je nezákonné, a preto bola podaná sťažnosť. Ku žiadnej škode neprišlo a ani nemohlo prísť. Predseda to celé považuje za absurdistan, čo dokazuje aj spôsob medializácie neverejného prípravného konania zo strany prokurátora Repu," uviedla v reakcii Strojná.

Obvinenia boli 7. marca vznesené celkovo trom osobám. "Bolo dané podozrenie z predraženia zákazky na právne služby," priblížil Repa.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. februára 2023 o tom, že Trnka zostal na slobode.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok