Danko odstúpil, lebo sa chce vyhnúť trapasu, myslí si politológ. Harabinovi však jeho gesto nepomôže

18.3.2024 15:59

Podpredseda Národnej rady SR a šéf národniarov Andrej Danko sa pred prvým kolom prezidentských volieb vzdal v prospech Štefana Harabina. Politológ Grigorij Mesežnikov pre agentúru SITA prezradil, či tento krok môže Harabinovi pomôcť postúpiť do druhého kola volieb.

Štefan Harabin
Foto: TASR/Jakub Kotian
Kandidát na post prezidenta Štefan Harabin

Nedostatočná pomoc

Kandidát na post hlavy štátu Harabin môže získať pár percent navyše. Do druhého kola prezidentských volieb ho však Dankova pomoc nedostane. Súboj dvoch najsilnejších prezidentských kandidátov už žiadny kandidát, vrátane Harabina, nemôže ohroziť, povedal politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky pre agentúru SITA.

„Andrej Danko sa chce predovšetkým vyhnúť trapasu, pretože hrozí, že by ako predseda koaličnej strany získal nejakých pár percent a figuroval by na jednom z posledných miest,“ vyjadril sa Mesežnikov.

Anketa

Koho budete voliť v prezidentských voľbách?

Peter Pellegrini
- %
Ivan Korčok
- %
Štefan Harabin
- %
Igor Matovič
- %
Ján Kubiš
- %
Marian Kotleba
- %
Krisztián Forró
- %
Róbert Švec
- %
Patrik Dubovský
- %
Milan Náhlik
- %
Celkovo hlasov: 23316

Pozrite si reportáž zo 14. 3. 2024 o prieskume verejnej mienky v súvislosti s prezidentskými voľbami 2024:

Zavážia až neskoršie odporúčania

Výrazne môžu u voličov zavážiť odporúčania politikov pred druhým kolom prezidentských volieb. „Tam uvidíme, či podporí Pellegriniho, alebo bude ticho," myslí si politológ. Spomenul aj možnosť, že Danko bude chcieť so svojou podporou "obchodovať" s Pellegrinim, ako to robil už v minulosti.

SNS chcela za prípadnú podporu Pellegriniho pripadnutie jedného ministerstva a post predsedu parlamentu. Šéf Hlasu ešte v januári odmietol požiadavky národniarov, teda aj podporu strany SNS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok