Danko vzdal súboj o palác, hovorí o dodržaní džentlmenskej dohody. Pred prvým kolom podporil Harabina

18.3.2024 10:04 , Aktualizované: 18.3.2024 10:56

Podpredseda NR SR, líder SNS a prezidentský kandidát Andrej Danko sa pred 1. kolom volieb hlavy štátu vzdal v prospech Štefana Harabina. Ten sa v prieskumoch umiestňuje na 3. mieste za Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom.

Ďzentlmenská dohoda

Danko svoje rozhodnutie vysvetlil ako dodržanie "džentlmenskej dohody", ku ktorej medzi oboma kandidátmi došlo ešte v januári 2024. Dohodli sa na tom, že ak jeden z nich bude v prieskumoch úspešnejší, vzdá sa pred prvým kolom v prospech toho druhého.

Danko to odôvodnil aj tým, aby sa národné sily vo voľbách netrieštili.

Anketa

Koho budete voliť v prezidentských voľbách?

Peter Pellegrini
- %
Ivan Korčok
- %
Štefan Harabin
- %
Igor Matovič
- %
Ján Kubiš
- %
Marian Kotleba
- %
Krisztián Forró
- %
Róbert Švec
- %
Patrik Dubovský
- %
Milan Náhlik
- %
Celkovo hlasov: 23316

"Už v januári sme sa džentlemensky dohodli, že jeden druhého podporíme podľa toho, kto bude v predvolebných preferenciách úspešnejší," uviedol na brífingu líder národniarov. Zároveň deklaroval, že má mandát od strany, aby Harabina podporil a požiadal o to aj voličov SNS. Danko verí, že Harabin môže postúpiť do druhého kola.

Na otázku, či nie je zvláštne, že podporuje Harabina a nie Petra Pellegriniho, odpovedal, že predseda parlamentu a líder Hlasu nemal záujem o podporu SNS.

Harabin ide vyhrať

Bývalý minister spravodlivosti sa poďakoval za podporu, zároveň ocenil úsilie Andreja Danka zjednocovať národno-vlastenecké sily. "Som za to, aby sme takéto spájanie uskutočnili aj voľbami do Európskeho parlamentu," uviedol. Deklaroval zároveň, že do volieb ide s jasným cieľom - vyhrať ich.

Označil sa za mierového prezidentského kandidáta a avizoval jasne vyhranený postoj smerom k vojne na Ukrajine a geopolitickej budúcnosti Slovenska v prípade svojho zvolenia. "Ak vyhrám prezidentské voľby, žiadny slovenský vojak nepôjde na Ukrajinu, ani jeden náboj, ani jeden cent nepôjde na Ukrajinu. Na Slovensko nepríde ani jeden migrant a ani jeden cudzí vojak na Slovensku nebude," dodal. "Budem presadzovať, aby Slovensko získalo status neutrality," dodal.

Možné odstúpenie Danka z prezidentských volieb v prípade, "ak trendy v predvolebných preferenciách nebudú dobré", avizovala strana SNS už pred časom. V posledných prieskumoch Danko za Harabinom výrazne zaostával.

Pozrite si záznam celej tlačovej besedy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok