Ukrajina je Rusko, vyhlásil Medvedev. Rečnil pred obrovskou mapou, ktorá zobrazovala možný výsledok vojny

Dmitrij Medvedev, podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady, bývalý prezident a spojenec prezidenta Vladimira Putina, v pondelok označil Ukrajinu za súčasť Ruska. Povedal, že to, čo nazval historickými časťami Ruska, sa musí "vrátiť domov". Informuje o tom agentúra Reuters.

ddqdqd.png
Foto: Reprofoto: Twitter/NijhuisClaretta

Kým ukrajinské vedenie nekapituluje

Medvedev, ktorý bol ruským prezidentom v rokoch 2008 až 2012, vo svojom prejave naznačil, že vojenské ciele Ruska na Ukrajine sú ďalekosiahle, píše Reuters.

Pochválil ruské impérium a Sovietsky zväz a povedal, že Moskva bude pokračovať v "špeciálnej vojenskej operácii", kým ukrajinské vedenie nekapituluje.

Dobyvačná vojna

"Jeden z bývalých ukrajinských lídrov kedysi povedal, že Ukrajina nie je Rusko," povedal Medvedev na mládežníckom fóre v čiernomorskom meste Soči.

"Tento pojem musí navždy zmiznúť. Ukrajina je určite Rusko," reagoval a ľudia tlieskali. "Historické časti krajiny sa musia vrátiť domov," zdôraznil.

Z Kyjeva neprišla žiadna okamžitá reakcia. Ukrajinskí predstavitelia opakovane obvinili Medvedeva a ďalších najvyšších ruských predstaviteľov z vedenia nezákonnej dobyvačnej vojny a vyhlásili, že Ukrajina a jej obyvatelia sú odlišní od Ruska a Rusov.

Mapa podľa Medvedeva

Medvedev hovoril pred obrovskou mapou, ktorá zobrazuje Ukrajinu ako oveľa menší vnútrozemský kus zeme, než je jej medzinárodne uznané územie.

Mapa zrejme zobrazovala scenár, podľa ktorého by Ukrajina bola pridelená sčasti k Poľsku a Rumunsku, pričom Kyjev by zostal jej hlavným mestom, ale Rusko by kontrolovalo pás ukrajinských miest a jej východ, juh a celé pobrežie Čierneho mora.

V príspevku nižšie môžete vidieť mapu, kde je červenou farbou vyznačené teritórium Ruska, ktoré pohltilo časť Ukrajiny.

Ukrajine by tak zostalo iba malé územie.

Odsúdenie na zánik

Medvedev, ktorého Západ kedysi považoval za liberálneho reformátora, povedal, že "geostrategický priestor" Ruska je neoddeliteľný od Ukrajiny a že akýkoľvek pokus zmeniť to silou je odsúdený na zánik.

"Všetci naši protivníci musia raz a navždy pochopiť jednoduchý fakt: že územia na oboch brehoch rieky Dneper, ktorá rozdeľuje Ukrajinu, sú neoddeliteľnou súčasťou strategických a historických hraníc Ruska," povedal.

Časť príhovoru Medvedeva si môžete pozrieť s anglickými titulkami nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok