Izrael miestami preruší vojenské aktivity v Gaze. Humanitárna pomoc sa tak dostane do Gazy

3.3.2024 07:32 , Aktualizované: 3.3.2024 07:57

V záujme uľahčenia dodávok humanitárnej pomoci izraelská armáda dočasne pozastaví svoje operácie v mestách Rafah a Dajr al-Balah ležiacich v Pásme Gazy.

Izraelský vojak
Foto: TASR/AP

Týka sa to obdobia od soboty do štvrtka v čase od 09.00 h do 14.00 h SEČ. Toto opatrenie má zabezpečiť, aby sa civilisti mohli bezpečne dostať do distribučných centier. Armáda to uviedla v sobotu na sociálnej sieti X, informovala agentúra DPA.

Terč kritiky

Distribúcia humanitárnej pomoci palestínskemu obyvateľstvu vo vojnou zničenom pásme Gazy je terčom kritiky medzinárodných humanitárnych organizácií, ktoré sa sťažujú, že potraviny, voda a ďalšie nevyhnutné potreby sa pre byrokratické prekážky nedostanú k ľuďom v núdzi. Izrael, ktorý kontroluje hraničné priechody do Pásma Gazy z Egypta, popiera, že by konvoje zbytočne zdržiaval.

Humanitárna pomoc

Humanitárne organizácie označujú situáciu 2,3 milióna Palestínčanov v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra prebieha operácie izraelskej armády voči militantom z hnutia Hamas, za katastrofálnu.

Približne 80 percent z nich bolo vnútorne vysídlených a miestna infraštruktúra je z veľkej časti zničená. Státisíce ľudí žijú v stanoch alebo na uliciach. Chýbajú im potraviny, čistá voda, lieky, hygienické a zdravotnícka starostlivosť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok