Nočná mora v Gaze: Odovzdávanie humanitárnej pomoci skončilo krviprelievaním. Incident odsúdili viacerí diplomati

1.3.2024 06:48

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell a francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdili v noci na piatok incident, pri ktorom v Pásme Gazy zahynuli desiatky Palestínčanov snažiacich sa dostať k potravinovej pomoci.

Incident pri humanitárnej pomoci

K incidentu prišlo, keď sa tisíce Gazanov nahrnuli k humanitárnemu konvoju, čo vyústilo do smrtiaceho chaosu, ktorý si vyžiadal desiaty obetí. Podľa Izraela mnohé z obetí zrazili samotné kamióny s humanitárnou pomocou, pričom nápor Palestínčanov sa snažil rabovať ich náklad.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vo štvrtok večer povedal, že izraelskí vojaci počas incidentu strieľali len do vzduchu, aby rozohnali dav a potom sa stiahli. "Na humanitárny konvoj izraelská armáda nepodnikla útok," povedal.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané militantným hnutím Hamas obvinilo izraelskú armádu zo zastrelenia vyše 100 osôb a zranenia 750 ďalších ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. 2., ktorá opisuje situáciu s jedlom v Gaze:

Borrell a Macron

"Som zdesený správami o ďalšom krviprelievaní medzi civilistami v Gaze, ktorí zúfalo potrebujú humanitárnu pomoc. Tieto úmrtia sú absolútne neakceptovateľné," uviedol Borrell na sociálnej sieti X. Zároveň dodal, že je potrebné zabezpečiť neobmedzený prístup pre humanitárnu pomoc do Gazy.

"Hlboké rozhorčenie nad zábermi z Gazy... Vyjadrujem nedôraznejšie odsúdenie tejto streľby a vyzývam na pravdu, spravodlivosť a rešpektovanie medzinárodného práva," uviedol Macron na sociálnej sieti X.

Medzinárodne odsúdená udalosť

Incident vo štvrtok večer odsúdili i Španielsko a Kanada.

"Neprijateľnosť toho, čo sa stalo v Gaze s desiatkami mŕtvych medzi palestínskymi civilistami čakajúcimi na jedlo podčiarkuje nevyhnutnosť prímeria," uviedol na sociálnej sieti X španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.  

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová incident označila za "nočnú moru". "Musíme zaistiť zasielanie humanitárnej pomoci do Gazy a to, že ľudia sú chránení, keď si po tú pomoc idú," uviedla Jolyová.    

Palestínsky veľvyslanec pri OSN

Palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr naliehal vo štvrtok na Bezpečnostnú radu OSN, aby odsúdila úmrtie množstva Palestínčanov, ktorí sa v Pásme Gazy snažiali dostať k potravinovej pomoci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Bezpečnostná rada OSN by mala povedať, že stačilo," uviedol Mansúr pre novinárov. "Tento hrozný masaker vypovedá o fakte, že pokiaľ bude Bezpečnostná rada OSN paralyzovaná a budú uvaľované vetá, bude to stáť Palestínčanov ich životy," dodal Mansúr.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok