Detský pacient nemá garantovaný sprievod blízkej osoby. Odlúčenie od rodičov môže viesť k emočným problémom, hovorí psychologička

28.2.2024 00:00

Poslanci Národnej rady SR v stredu nepodporili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou sa malo upraviť právo maloletého pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Prečo je však dôležité, aby detský pacient mal v nemocnici pri sebe rodiča a aký môže mať jeho neprítomnosť vplyv na dieťa? Aj o týchto témach sme sa rozprávali so psychologičkou Zuzanou Krištínovou.

Dieťa v nemocnici
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Tému v pléne už viackrát otvorila poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS). Pre práva detských pacientov to vyzeralo nádejne, jej návrh zákona prešiel vo februári 2023 v parlamente prvým čítaním. Neskôr prešiel pozmeňujúcim návrhom z dielne vtedajšieho hnutia OĽANO.

Ten zmenil pôvodný návrh v zásadných veciach, podľa poslancov hnutia mal totiž jej návrh praktické nedostatky. Pozmeňujúci návrh z dielne OĽANO by podľa Marcinkovej zásadne menil pôvodný návrh a rozširoval ho, a tak sa novelu rozhodla stiahnuť.

Poslanci návrh odmietli

Na problém Marcinková upozornila aj v pondelok, deň pred hlasovaním v parlamente. Pripomenula, že právo dieťaťa mať pri sebe v nemocnici rodiča je na Slovensku uplatňované nerovnomerne. "Každá nemocnica, každé zdravotnícke zariadenie si ho vysvetľuje inak, hoci už dnes sme týmto právom detského pacienta - mať pri sebe rodiča, mať pri sebe blízku osobu - viazaní, pretože to garantujú medzinárodné predpisy," dodala.

Poslanci však v utorok novelu odmietli. Z prítomných 142 poslancov za návrh zahlasovalo 66 poslancov, proti boli dvaja, zdržali sa 74 poslanci. Za schválenie návrhu bolo potrebných aspoň 76 hlasov.

Detský pacient tak naďalej nemá garantované, že ho počas pobytu v nemocnici môže sprevádzať rodič či iná blízka osoba. Čo to ale znamená pre samotné dieťa a prečo je dôležité, aby malo mamu či iného blízkeho po svojom bokom? 

Klinická psychologička s bohatými skúsenosťami s detskými hospitalizovanými pacientmi Zuzana Krištínová pre ta3 okrem iného prezradila:


  • či môže odlúčenie od rodiča viesť k emočným problémom,
  • či dokáže ukážkový prístup personálu nahradiť rodiča,
  • prečo je rodič bezpečným sprievodcom,
  • príchodom domov z nemocnice proces nekončí. 
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok