Parlamentné voľby v Bielorusku: O výsledku je vopred rozhodnuté, kandidovať môžu len Lukašenkovi verní. Cynická fraška, reaguje opozícia

25.2.2024 09:34 , Aktualizované: 25.2.2024 11:14

V Bielorusku sa v sobotu konajú parlamentné a miestne voľby. Opozícia hlasovanie označuje za frašku a nabáda k jeho bojkotu. Žiadni opoziční kandidáti neboli do volieb pustení a o 110 mandátov smú súperiť iba priaznivci autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka, poznamenávajú západné médiá.

Nezmyselná fraška, odkazuje opozícia

Hlasovanie sa odohráva pod silnou kontrolou a má upevniť moc autoritárskeho vládcu Alexendra Lukašenka bez ohľadu na výzvy opozície na bojkot "nezmyselnej frašky", uviedla agentúra AP.

Volebná účasť už dosiahla 43,64 percenta, ohlásil predseda ústrednej volebnej komisie Ihar Karpenka na tlačovej konferencii s tým, že v dvoch oblastiach už volila viac ako polovica z oprávnených voličov.

Lukašenko ide obhájiť post

Lukašenko v nedeľu povedal novinárom, že bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách v budúcom roku.

"Pôjdem, pôjdem, pôjdem (kandidovať). Odkážte im (opozičníkom v emigrácii), že pôjdem! A čím bude situácia ťažšia, čím aktívnejšie budú dráždiť našu spoločnosť, čím viac budú zvyšovať napätie, tým rýchlejšie pôjdem do volieb. Žiadny zodpovedný prezident neopustí svojich ľudí, ktorí s ním išli do boja," vyhlásil. "Nerobte si starosti, urobíme to, čo Bielorusko potrebuje," dodal šesťdesiatdeväťročný vodca podľa štátnej agentúry BelTA.

Lukašenko, ktorý bývalej sovietskej republike vládne už bezmála tri desaťročia, tvrdí, že Západ chce využiť hlasovanie na destabilizáciu bieloruskej spoločnosti a zvrhnutie režimu.

"Ani jeden z ich variantov, dokonca ani ten najradikálnejší, v Bielorusku neuspeje. Vieme vyvodiť závery z našich predchádzajúcich chýb. Preto nemajú v čo dúfať," povedal Lukašenko novinárom vo volebnej miestnosti.

Opozíciu obvinil, že sa vraj plánuje zmocniť časti krajiny, kam by následne vstúpili vojská Severoatlantickej aliancie. Žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia ale nepredložil. Bielorusko bude vždy spojencom Ruska a spoločne budú schopní vzdorovať akémukoľvek nepriateľovi, uistil bieloruský vodca.

Nechcú protesty

Z volieb má vzísť 110 poslancov parlamentu a 12 514 miestnych zastupiteľov. Volebné miestnosti zostanú otvorené od 20:00 miestneho času (18:00 SEČ).

Úrady prijali všetky opatrenia, aby nepripustili zopakovanie situácie po prezidentských voľbách v roku 2020, uviedol generálny tajomník postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov Sergej Lebedev, ktorý vo voľbách vedie misiu pozorovateľov z tohto spolku, ovládaného Moskvou. Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe neboli pozvaní.

Opozičníci za mrežami

V Bielorusku sa za mrežami ocitlo 1421 politických väzňov, vrátane vodcov opozičných strán a známeho obhajcu ľudských práv a nositeľa Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Bjaljackého, uvádza mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna.

Tá tento týždeň ohlásila, že po operácii vo väzení zomrel Ihar Lednik. Išlo o piate úmrtie bieloruského politického väzňa za mrežami počas posledných troch rokov.

Súčasné voľby možno pokladať za test pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať budúci rok. Režim si podľa agentúry APA overuje nové technológie a nové mechanizmy vylúčenia nezávislých kandidátov a pozorovateľov, čo má zaručiť, že zmena prostredníctvom volieb je vylúčená.

Cieľom je posilnenie Lukašenkovej pozície a v budúcnosti aj odovzdanie moci jednému z Lukašenkových synov, poznamenala agentúra.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. augusta 2023 o tom, ako sa Lukašenko vyjadril na adresu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok