FOTO/VIDEO: Najväčší protest v histórii sa skončil. Farmári opustili mestá, toto odkázali politikom

22.2.2024 06:00 , Aktualizované: 22.2.2024 16:05

Slovenskí farmári ukončili najväčší protest v histórii našej krajiny. Na cestách boli stovky kusov ťažkej techniky, ktoré ochromili dopravu. Farmári kritizovali nadmernú administratívu z Bruselu aj lacné potraviny z Ukrajiny. Situáciu naprieč Slovenskom sme sledovali online.

14:50 Online článok sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

13:58 Polícia ukončila všetky dopravné obmedzenia v súvislosti s protestami v Trnavskom kraji.

13:10 Hlavné ťahy v obci Hriadky sú pre protest poľnohospodárov neprejazdné. Polícia odporúča úsek obísť cez Košice - Sečovce - Nový Ruskov - Vojčice - Horovce - Michalovce, informuje Zelená Vlna.

12:40 Premávka liniek bratislavských trolejbusov 44 a 47 je obnovená v plnom rozsahu.

12:28 Protestujúci v Bratislave na strojoch odchádzajú smerom od parlamentu. Zhromaždenie sa končí. Kolóna pokračuje späť trasou po Šancovej ulici smerom k Trnavskej ceste a Bajkalskej ulici.

12:18 Blokáda na hranici s Českom (Holíč a Hodonín) je ukončená. Hranica bola zatvorená vyše hodiny.

12:09 Protesty poľnohospodárov východe Slovenska sleduje redaktor Jozef Slivenský. Takto vyzerá situácia po 12:00 na Spiši.

12:07 Aj v okolí Martina je živo. Približne 40 traktorov sa v kolóne presúva po hlavných cestných ťahoch. Situáciu na mieste mapuje redaktor Peter Revús.

12:03 Atmosféru protestov po 12:00 v Bratislave a v Košiciach sledovali redaktorka Veronika Pancuráková a Katarína Cimborová.

12:09 Premiér Robert Fico prízvukuje, že zákaz dovozu niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny by mal pokračovať. "Momentálne je to 14 produktov. Med, pšenica, jačmeň, kukurica, pšeničná múka, slad, sójové bôby, repka olejná, slnečnica, cukor, otruby a niektoré ďalšie . Zákaz budeme predlžovať podľa slovenských potrieb,“ priblížil na sociálnej sieti premiér.

12:02 Dnešný najväčší protest farmárov v histórii vyvrcholil pred parlamentom. Pozrite si odkaz predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha politikom.

11:56 Poľnohospodárstvo v minulosti sa podľa Macha stalo symbolom korupcie. Do eurovolieb podľa neho musia ísť ľudia so skúsenosťami.

11:53 Ukončenie protestov je naplánované medzi 14. až 15. hodinou. 

11:45 Macho pred parlamentom hovorí, tento protest nadväzuje na tie po celej Európe. Každá jedna politická garnitúra od roku 1993 brala slovenské agropotravinárstvo za nutné zlo.

11:40 Poľnohospodárske stroja jazdia priamo pred parlamentom. Protestujúcich na strojoch zachytila redaktorka ta3 Diana Štrusová.

11:29 Prví kráčajúci účastníci protestu v Bratislave dorazili pred parlament.

Pozrite si tiež ako vyzerajú aktuálne poľnohospodárske protesty vo svete:

11:25 Bratislavská mestská doprava hlási zmeny. Linky 44 a 47 smer Búdková premávajú odklonovou trasou.

11:10 Tlačová beseda pred sídlom Európskej komisie v Bratislave skončila. Farmári odovzdali výzvu s názvom Návrat do reality do kancelárie EK. Potom nasleduje presun traktorov k Národnej rade SR.

11:09 Kolóna traktorov smeruje na diaľnicu z Košíc do Prešova.

11:05 Minister pôdohospodárstva Richard Takáč sa má zúčastniť protestov v Nových Zámkoch. „Nie je nič výnimočné, že ministri sa k nám pridávajú. Sme radi, že v podstate hovorí to, čo je napísané v našich požiadavkách,“ povedal Macho o účasti Takáča na proteste. „Je to jeho osobná aktivita. My sme ho nepozývali, ale nevidím na tom nič výnimočné,“ dodal na brífingu.

10:52 Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho rozpráva na tlačovom brífingu. „Chceme poľnohospodárstvo, kde farmár nebude musieť byť úradník, ale človek, ktorý sa bude venovať zvieratám a dbať na to, aby krajinu rozvíjal. Chceme bruselským úradníkom otvoriť oči,“ dodal.

Dôvody prečo bojujú proti dovozom z tretích krajín vysvetlil nerovným metrom v podmienkach chovu a pestovania. Vzhľadom na tieto skutočnosti, nemôžu týmto krajinám konkurovať členské krajiny, ktoré sú zaviazané podmienkam EÚ, vysvetľuje Macho. Situáciu na mieste sleduje redaktor ta3 Denis Dufala.

10:48 V meste Košice sa kolóna začala trhať a miešať s ostatnými vozidlami.

10:43 Protestujúci farmári sú pred sídlo EK. "Myslíme si, že EÚ je skvelý projekt, ale niekedy v zlých rukách," povedal na tlačovom brífingu Emil Macho.

10:36 Na hraniciach s Českom sa na slovenskej strane postavili dva rady traktorov. Hraničný priechod na Slovensko v Hodoníne je tak uzatvorený z oboch strán.

10:32 Pozrite si živý vstup redaktora ta3 Jozefa Slivenského zo Spišskej Novej Vsi.

10:30 K sídlu Európskej komisie v Bratislave už dorazili prví farmári.

10:21 Farmári sa presúvajú hlavným mestom. Ich prvou zastávkou je budova Zastúpenia Európskej komisie na Palisádach. Na mieste bude tlačový brífing. Následne sa presunú pred Národnú radu SR.

10:15 Poľnohospodárske stroje v Košiciach už spomaľujú dopravu. Kolóna už má viac ako kilometer.

10:10 Premávka traktorov na hranici s Českom sa zahusťuje. Situáciu na mieste mapuje redaktor ta3 Marko Trusina.

10:03 Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Veroniky Pancurákovej z Bratislavy.

10:01 Kolóna 70 traktorov vstupuje do Košíc. Štrajkujúci cestou stretávajú svojich priaznivcov.

9:55 Protestujúci farmári prechádzajú Bratislavou.

9:50 Farmári z Turne nad Bodvou smerujú na svojich strojoch do Košíc. Z miesta informuje redaktorka ta3 Katarína Cimborová.

9:45 Nespokojný farmár z okolia Senca hovorí o dôvodoch protestovania. Venuje sa najmä hospodáreniu so zeleninou, v ktorom sa cíti byť obmedzovaný. Pre denník Pravda poskytol rozhovor počas jazdy v protestnej kolóne. Video si môžete pozrieť nižšie:

9:31 Dopravný servis Zelená vlna upozorňuje na kolóny. "Počítajte s dlhým zdržaním. Kolóny nepredchádzajte. Blokovaný je aj hraničný priechod do Poľska Trstená/Chyžné. Blokády sa skončia do 15:00," píše na sociálnej sieti.

Anketa

Protestujú farmári aj vo vašom okolí?

Áno
- %
Nie
- %
Nie som si istý/a
- %
O žiadnom proteste som nevedel/a
- %
Celkovo hlasov: 223

9:25 Protestujúci farmári sa na ceste v Holiciach, smerom na Dunajskú Stredu, točia po rovnakej trase.

9:20 V Spišskej Novej Vsi sa poľnohospodári pripravujú na protest, ktorý sa v meste začne o 10:00. Z miesta informuje redaktor ta3 Jozef Slivenský.

9:21 Do protestu v Martine sa zapojilo viac ako 40 mechanizmov z celého regiónu.

9:00 V Martine spúšťajú poľnohospodári protestnú jazdu. Prejdú hlavné cestné ťahy, aby tak upozornili na svoje požiadavky. Z miesta informuje redaktor ta3 Peter Revús.

9:02 Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Veroniky Pancurákovej z Vajnor, odkiaľ farmári vyšli na protest naprieč Bratislavou.

9:00 Protesty sa v niektorých mestách na Slovensku oficiálne začínajú.

8:45 Protestujúci farmári sa pripravujú na začiatok o 9:00. Do Bratislavy prichádzajú desiatky traktorov z celého okolia.

“Ďalšie stroje máme v Podunajských Biskupiciach a zhruba o deviate hodine vyrazíme a stretneme sa na Trnavskom mýte,” povedal Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, pre denník Pravda.

„Celá Európa horí poľnohospodárskymi protestmi. Tento protest je koordinovaný s protestmi vo V4, Lotyšsku a Litve,“ dodal Macho.

6:39 Slovenskí poľnohospodári chcú byť solidárny s európskymi kolegami. Dohoda na protestoch padla 6. februára vo Varšave, kde sa poľnohospodári z krajín V4 (Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Česká Republika), Litvy a Lotyšska.

6:34 Do protestov je zapojených až 2200 kusov poľnohospodárskej techniky. Spolu by sa malo zapojiť až 4000 poľnohospodárov a ľudí, ktorí robia na poli. Spolu bude protest prebiehať na 37 miestach. Ide o lokality kde má Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora svoje regionálne zastúpenie.

Protesty tak budú najväčšími poľnohospodárskymi protestami od vzniku SR.

Vyjadrenie predsedu SPPK Emila Macha si môžete pozrieť nižšie

6:20 Na kritickú situáciu v poľnohospodárstve upozornili farmári aj ministra agrorezortu Richarda Takáča. Za potrebné považujú vyriešiť hneď niekoľko hlavných bodov.

Tie si môžete prečítať v článku nižšie.

6:10 Dnešným protestom predchádzali pondelokové demonštrácie. Zúčastnilo sa ich vyše 300 farmárov, ktorí si so sebou priniesli aj transparenty. Tie si môžete pozrieť vo fotogalérii.

6:01 Protesty na Slovensku organizujú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Agrárnou komorou Slovenska. Tí už vopred avizovali, ktorých miest sa blokovanie ciest dotkne. Ich zoznam si môžete pozrieť v článku nižšie.

5:59 Polícia odporúča sledovať facebookové stránky jednotlivých krajských riaditeľstiev Policajného zboru, kde budú policajti priebežne aktualizovať informácie o trasách a časoch presunov poľnohospodárov. Ich stránky nájdete na nasledujúcich odkazoch:

Polícia SR - Bratislavský kraj

Polícia SR - Trnavský kraj

Polícia SR - Trenčiansky kraj

Polícia SR - Banskobystrický kraj

Polícia SR - Žilinský kraj

Polícia SR - Prešovský kraj

Polícia SR - Nitriansky kraj

Polícia SR - Košický kraj

Polícia Slovenskej republiky

5:55 Vitajte pri ONLINE článku, v ktorom sledujeme protesty slovenských farmárov. Pridali sa k vlne nespokojnosti, na ktorú poukazujú poľnohospodári z celého sveta. Pozrite si reportáž o ich stupňujúcich sa protestoch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok