Farmári vyrazili do ulíc od východu až po západ Slovenska. Pozrite si, ktoré cesty vo štvrtok zablokujú traktory

21.2.2024 11:32 , Aktualizované: 22.2.2024 09:30

Slovenskí farmári vo štvrtok vyrazili na cesty. Niektorí budú blokovať cesty čiastočne, ďalší úplne a iní majú v pláne rozdávať potraviny. Pozrite si, v ktorých mestá bude obmedzená doprava, a trasy poľnohospodárov.

20241902_farmari_traktory_03021372.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Protesty organizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Agrárnou komorou Slovenska.

Rozdávanie potravín

"V niektorých regiónoch budú poľnohospodári a potravinári počas protestov rozdávať spotrebiteľom potraviny (napríklad Galanta, Považská Bystrica, Dolný Kubín). Na hraničných priechodoch a v niektorých mestách budú aj blokády ciest, bude znieť hymna a počítame aj s niektorými zhromaždeniami protestujúcich na námestiach či v iných vybraných lokalitách," avizuje Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Farmári v krajských mestách

Bratislava

  • 100 ks poľnohospodárskej techniky.

Prvá trasa: Sad PD Vajnory, Senecká cesta, Rožňavská, Trnavská cesta, Šancová, Štefánikova, Palisády.

Druhá trasa: Z Podunajských Biskupíc-Lieskovská cesta, ulica Svornosti, Slovnaftská, Bajkalská, Trnavská cesta, Šancová, Štefánikova, Palisády.

Trnava

  • 110 ks poľnohospodárskej techniky.

Farmári prídu z poľnohospodárskych podnikov z okresov Hlohovec, Piešťany, Trnava - hviezdicovito na vjazdoch do Trnavy od Hrnčiaroviec, Zelenča, Zavaru, Bieleho Kostola, Ružindola, Zvončína, Bolerázu, Krupej, Špačiniec, Bučian.

Nitra

  • 150 ks poľnohospodárskej techniky.

Prvá skupina: 1. Branč - Nitra 2. Topoľčany - Nitra 3. Neverice - Nitra 4. Vráble - Nitra.

Druhá skupina: Zraz pred parkoviskom P10 Agrokomplex - Akademická 4 Nitra, následne protestná jazda mestom Nitra.

Trenčín

  • 55 ks poľnohospodárskej techniky.

Trasa: Trenčín Zámostie-Bratislavská - Hasičská-G.M.R. Štefánika - výstavisko Expo Center, a.s.

Technika sa zhromaždí na výstavisku.

Žilina

  • 16 ks poľnohospodárskej techniky.

Trasa: Dolný Hričov - Strečno – Dolný Hričov. 

Banská Bystrica

  • 40 ks poľnohospodárskej techniky.

Prvá trasa: Okres Banská Bystrica - Vlkanová, Banská Bystrica, Slovenská Ľupča, Brezno a späť do Banskej Bystrice na Námestie Slobody.

Šesť sektorov

Druhá trasa: Okres Brezno - zhruba od 9:00 budú odstavené po dva až tri traktory pri ceste s transparentmi do 12:00 v lokalite "A", vstup do Brezna z Valaskej. "B", odbočka v Zadných Halnách. "C", križovatka nad Mýtom pod Ďumbierom na Čertovicu. "D", v obci Polomka. "E", v obci Pohorelá. "F", pri obci Telgárt budú traktory s transparentmi odstavené na krajnici tak, aby minimálne obmedzovali jazdnú premávku. Od 12:00 do 16:00 bude vytvorený prvý sprievod traktorov s transparentmi a bude sa pohybovať od Telgártu po Polomku a späť. (počet traktorov a teleskopických manipulátorov bude zhruba osem).

Od 12:30 do 15:00 bude súbežne druhý sprievod traktorov s transparentmi (počet poľnohospodárskych strojov so závesovým zariadením v počte 9-12 kusov) a bude sa pohybovať od Zadných Halán po Mýto pod Ďumbierom, odtiaľ budú pokračovať cez obec Mýto pod Ďumbierom, Bystrú, Podbrezová časť Piesok, Chvatimech, Valaská, až do mesta Brezno.

Neprejazdná cesta

Plánovaný príchod na cestu medzi Mestským úradom na Námestí Milana Rastislava Štefánika a svetelnou križovatkou pred hotelom Ďumbier je o 15:00. Na tomto mieste farmári plánujú odstaviť stroje v oboch smeroch do 16:00 tak, že v smere od Hotela Ďumbier a ulice ČSA sa v danom čase nebude daná cesta prejazdná.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť zábery z prejazdu farmárskej techniky cez obce na Slovensku v pondelok 19. februára.

Prešov

  • 70 ks poľnohospodárskej techniky

Prvá trasa: Petrovianska – Košická – Masarykova – Grešová – Vajanského – Duklianska – Sabinovská – Šarišské Michaľany - smer Sabinov Námestie Slobody.

Druhá trasa: Petrovianska – Švabská – Armádneho gen. Svobodu – Bardejovská – Duklianska - Sabinovská – Šarišské Michaľany - smer Sabinov Námestie Slobody.

Košice

  • 70 ks poľnohospodárskej techniky

Trasa: Turňa nad Bodvou - Drienovec - Moldava nad Bodvou - Čečejovce - Košice-Šaca – Ludvikov dvor (odbočka na Hanisku) - Košice-Pereš – Červený rak (pri Optime) - Nižné Kapustníky (most VSS) - Slanecká - Južné nábrežie - Vyšné Opátske – Prešovská cesta - smer Prešov - Parkovisko na Chvalabohu (Zelený dvor) – Budimír (zjazd z diaľničného privádzača a príjazd na diaľničný privádzač) – smer Košice – ulica Hlinkova – ulica Watsonova – Trieda SNP – Trieda KVP – na križovatke pri Optima sa to rozdelí na dve časti:

Prvá časť: smer Rožňava – Ludvikov dvor (odbočka na Hanisku) - Košice-Šaca - Čečejovce – Moldava nad Bodvou - Drienovec – Turňa nad Bodvou.

Druhá časť: smer Prešov - Červený rak (pri Optime) - Nižné Kapustníky (most VSS) - Slanecká - Južné nábrežie - Vyšné Opátske – Prešovská cesta – Budimír.

Na ulici Watsonova a Festivalovom námestí je plánovaná zastávka pre mediálne aktivity v čase cca od 11:30 – 13:00.

Časy príchodov traktorov na protestné zhromaždenia sú orientačné. Najmä v Bratislave bude záležať, ako plynule bude kolóna strojov postupovať mestom.

Na tomto odkaze si môžete pozrieť kompletný zoznam aj okresných a ďalších menších miest, v ktorých budú farmári protestovať.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok