Turisti majú smolu. Eiffelova veža je zatvorená už tretí deň, zamestnanci štrajkujú

21.2.2024 14:58

Eiffelova veža v Paríži ostala aj v stredu zatvorená pre predĺženie štrajku zamestnancov. Jedna z najznámejších turistických pamiatok sveta je pre verejnosť zatvorená už tretí deň v poradí. Informuje o tom agentúra AFP.

Eiffelova veža štrajk
Foto: X/Observe West
"Pre štrajk je Eiffelova veža je zavretá. Ospravedlňujeme sa."

Prevádzkovateľ veže spoločnosť SETE odporučil držiteľom lístkov, aby si pred návštevou pozreli jeho webovú stránku alebo svoju návštevu presunuli.

Štrajk sa začal v pondelok pre nesúhlas so spôsobom finančného riadenia tejto pamiatky a zvolali ho odbory CGT a FO. Ide pritom už o druhý takýto štrajk na Eiffelovej veži počas dvoch mesiacov.

štrajk Pariž Eiffelovka Foto: X/Observe West Štrajk pod Eiffelovou vežou.

Neberú ich vážne

Odbory kritizujú prevádzkovateľa veže za jeho obchodný model, ktorý je podľa nich založený na nadhodnocovaní odhadovaného počtu budúcich návštevníkov a podhodnocovaní nákladov na údržbu pamiatky.

Odbory okrem toho chcú, aby mesto Paríž ako väčšinový vlastník vynakladalo viac financií na údržbu. Podľa odborov radnica účtuje prevádzkovateľovi veže privysoký poplatok za prenájom, čím znižuje sumu na jej údržbu.

Odbory tiež kritizujú predstaviteľov mesta za to, že sa s nimi od začiatku štrajku odmietajú stretnúť. "Máme pocit, že to neberú vážne," uviedla predstaviteľka odborov FO Nada Bzioui. Dodala však, že odbory sú odhodlané pokračovať v štrajku a bola by prekvapená, keby sa Eiffelova veža vo štvrtok otvorila.

Eiffelova veža je jednou z najznámejších turistických pamiatok sveta. Ročne priláka takmer sedem miliónov návštevníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok