Eiffelovka bola zatvorená. Jej zamestnanci protestovali v deň výročia jej tvorcu

27.12.2023 16:34

Eiffelova veža, symbol Paríža a jedna z najnavštevovanejších pamiatok na svete, zostala v stredu pre verejnosť zatvorená z dôvodu štrajku niektorých jej zamestnancov.

Eifellovka
Foto: AP

Sezóna vrcholí pred Novým rokom

Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na spoločnosť Sete, ktorá Eiffelovu vežu spravuje a ktorú z 99 percent vlastní parížska radnica.

Zamestnanci veže si termín svojej jednodňovej protestnej akcie nevybrali náhodne, informoval denník Le Parisien. Dnes si pripomíname 100. výročie úmrtia jej tvorcu, inžiniera Gustava Eiffela, ktorý monument navrhol pre Svetovú výstavu v roku 1889. Okrem toho turistická sezóna v Paríži vrcholí počas vianočných a novoročných sviatkov, poznamenala agentúra AFP.

Tlak na zamestnancov

Štrajkujúci chcú svojou akciou „odsúdiť súčasné vedenie spoločnosti Sete, ktoré vedie túto spoločnosť hlavou proti múru", uviedol odborový zväz CGT v tlačovej správe. Odbory odsúdili najmä „príliš ambiciózny a neudržateľný" ekonomický model, ktorý podceňuje výdavky na údržbu pamiatky a nadhodnocuje príjmy na základe stanoveného cieľa 7,4 milióna návštevníkov ročne, ktorý sa nikdy nepodarilo dosiahnuť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok