V krajských mestách nečakajte silvestrovské ohňostroje. Pozrite si, aký program ich nahradí

30.12.2023 00:00

Krajské mestá po celom Slovensku sa rozhodli, že zrušia silvestrovské ohňostroje. Namiesto nich si pre obyvateľov pripravili zaujímavý program. Polícia pripravila viacero opatrení. Do posilnených kontrol budú zapojení dopravní i poriadkoví policajti.

ohňostroj Bratislava
Foto: TASR/Pavol Zachar

Bratislava musí šetriť

Mesto Bratislava sa pridáva k ďalším slovenským mestám, ktoré nebudú vítať nový rok ohňostrojom. Dôvody sú ekologické i ekonomické. Informoval o tom hlavného mesta SR Peter Bubla.

"Výpadky z rozpočtu nás všetkých nútia šetriť a desaťtisíce eur vystrieľané na oblohu sú tou položkou, ktorá inde môže chýbať," zdôraznil. Podotkol, že mesto vníma čoraz viac žiadostí, aby vstup do nového roka v meste prebehol v pokoji a bez petárd.

Na Hviezdoslavovom námestí však bude odpočítavanie sekúnd starého roka. "Obyvatelia i návštevníci Bratislavy môžu spoločne odpočítať posledné sekundy starého roka na tradičnom svetelnom odpočítavadle pred historickou budovou SND," priblížil Bubla. Vianočné trhy budú otvorené do druhej hodiny rannej. Nápis "Bratislava s rokom 2024" bude svietiť aj na Nový rok.

Pozrite si archívne živé vysielanie ohňostroja v Bratislave, ktorý mesto organizovalo minulý rok.

Nitra pokračuje v "tradícii"

Nitra bude aj tento rok bez silvestrovského ohňostroja, ktorý mesto nepripravuje už od roku 2019. Radnica zároveň upozornila obyvateľov, že tento rok už platí zákaz používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 celoročne. 

Výnimku majú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. "V prípade profesionálov je potrebných viacero povolení, od povolení mesta cez banský úrad až po hasičov," zdôraznil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ešte vlani sa v Nitre mohla používať pyrotechnika v posledné dve hodiny starého roka a počas prvých dvoch hodín na Nový rok. Práve počas týchto štyroch hodín došlo k novoročnému požiaru bytového domu Polygon, pri ktorom bolo zničených a poškodených viac ako 20 bytov.

"Bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Na Nový rok 2023 bolo obrovským šťastím, že neprišlo k vážnejším zraneniam či obetiam na životoch. Ďalšími faktormi sú hluk, s ním spojené utrpenie mnohých skupín obyvateľstva, ale aj zvierat a znečisťovanie životného prostredia," skonštatoval primátor Nitry Marek Hattas.

Peniaze, ktoré pôvodne mesto dávalo na ohňostroj, idú už niekoľko rokov na podporu Regionálneho centra Slobody zvierat Nitra. Tento rok išlo na ich podporu 3000 eur.

"Sloboda zvierat prevádzkuje v Nitre útulok pre zvieratá od roku 1997. Útulok funguje najmä na dobrovoľníckej báze. Okrem finančnej podpory mesto prostredníctvom turistického informačného centra pravidelne organizuje aj nefinančnú zbierku," pripomenul Holúbek.

Silvestrovský program v Žiline

Mesto Žilina pripraví po dlhoročnej prestávke silvestrovský program (31. 12.), ktorý sa začne o 20.00 h na Mariánskom námestí.

Podľa vedúcej odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline Kataríny Gazdíkovej nahradí polnočný ohňostroj svetelná show na fasáde zrekonštruovaného Kostola Obrátenia sv. Pavla.

"O privítanie nového roka sa postarajú slovenskí interpreti. Program bude pokračovať do 1.30 h," uviedla Gazdíková s tým, že počas Silvestra budú otvorené stánky s občerstvením na vianočných trhoch.

Košice sa inšpirovali inými

Ani v Košiciach nebude tento rok na Silvestra klasický ohňostroj. Hovorca mesta Dušan Tokarčík pre agentúru SITA uviedol, že tak reflektujú aj na iniciatívu viacerých európskych a slovenských miest, kde ohňostroj zrušili.

„Namiesto živého ohňostroja ponúkneme Košičanom virtuálny ohňostroj, kde premietneme na veľkoplošnej obrazovke zostrihy z tých najlepších ohňostrojov za posledné roky,“ priblížil Tokarčík.

Mesto šetrí financie, a zároveň mu záleží na ekológii a životnom prostredí. Vníma aj požiadavku majiteľov zvierat.

Laserová šou v Prešove

Mesto Prešov pripraví namiesto ohňostroja laserovú šou. Informuje o tom web Presovak.sk. „Sme presvedčení o tom, že silvestrovská programová ponuka sa dá vyskladať pútavo a moderne aj bez hlučného ohňostroja,“ vyhlásila hovorkyňa mesta Terézia Rácová. 

Laserová šou sa bude konať v nedeľu 31. decembra presne o polnoci medzi Konkatedrálou svätého Mikuláša a historickou radnicou mestského úradu. Laserové predstavenie spolu s hudobným sprievodom bude trvať päť až sedem minút.

To, či sa laserová šou stane tradíciou Silvestra, ešte Prešov nepotvrdil. Celkové náklady budú radnicu stáť 10 900 eur.

Aj Trnava zmýšľa ekologicky

Trnava neoslavuje Silvester novoročným ohňostrojom už niekoľko rokov, píše Trnavské rádio. Ide o environmentálne dôvody a tiež v snahe privítať Nový rok v pokoji a bez vyvolávania stresu u citlivejších ľudí a zvierat,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Na Trojičnom námestí bude parket, kam si môžu prísť zatancovať deti aj ich rodičia. Príchod nového roka budú Trnavčania vítať s dídžejom, svetelnou projekciou a choreografiami.

Špeciálna šou v srdci Slovenska

Na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa môžu ľudia zabaviť na koncerte slovenskej skupiny Le Payaco a zahrá im aj dídžej. Mesto zároveň pripravuje aj novoročný program, ktorý doplní hudobná skupina Peter Bič Projekt, uviedol web bbonline.sk.

Primátor Ján Nosko informoval, že mesto organizuje na Nový rok 1. januára o 17.00 h niekoľkominútovú pyromuzikálnu šou s kultúrnym programom. Obyvateľov vyzval, aby upustili od amatérskych ohňostrojov, ktoré spôsobujú hluk na sídliskách.

Trenčín chystá diskotéku

Trenčín sa k silvestrovskému ohňostroju detailnejšie nevyjadril. Mesto informovalo, že na Mierovom námestí bude od 22.00 h diskotéka a hrať bude DJ Luky.

Polícia v pozore

Počas silvestrovských osláv a vítaní Nového roka budú posilnené policajné hliadky v uliciach miest, aby dohliadali na verejný poriadok. Verejnosť by však nemala zabúdať na viacero bezpečnostných opatrení. 

Apeluje napríklad na zodpovednosť pri manipulácii s pyrotechnikou. Zároveň však pripomína, že jej používanie nie je všade povolené. Legislatívne je regulované všeobecne záväznými nariadeniami miest a obcí. Zabúdať netreba ani na to, že nebezpečné môže byť aj používanie ohňostrojov. 

V prípade, ak budú občania svedkami alebo obeťou akýchkoľvek nebezpečných situácií, mali by sa okamžite obrátiť na políciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok