Vláda plánuje stiahnuť novelu zákona o ochrane oznamovateľov. Má na to niekoľko dôvodov, Šutaj Eštok reaguje

20.2.2024 13:29 , Aktualizované: 20.2.2024 16:11

Vláda zrejme v stredu 21. februára stiahne plánovanú novelu zákona na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti a navrhne štandardný proces. O pôvodnom, skrátenom, v utorok nerokovali. V národnej rade chýbal jej navrhovateľ, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Po skúsenosti s Trestným zákonom ho vláda predložený medzirezortného pripomienkového konania.

“Vyzerá to tak, že zákon pôjde do medzirezortného pripomienkového konania,“ oznámil Samuel Migaľ, podpredseda poslaneckého klubu Hlas podľa informácií ta3.

Migaľ uviedol, že novela obsahuje niekoľko ustanovení, ktoré si vyžadujú diskusiu. Poslanec nevylúčil, že rozhodnutie o stiahnutí môže súvisieť s námietkami Európskej komisie, ktorá v jednom zo svojich listov kritizovala úmysel zmeniť pravidlá pre oznamovateľov.

Pri rozprave chýbal jej navrhovateľ

“Súvisí to s viacerými vecami, ktoré vyskakujú z praxe tak, ako to bolo pri ochrane oznamovateľov, ktorými boli tí kontroverzní policajti,“ dodal Migaľ.

Rozprava o novele sa mala začať v utorok 20. februára v parlamente v rámci diskusie o skrátenom legislatívnom konaní. Rozprava sa však nezačala, pretože v NR SR nebol prítomný minister Šutaj Eštok.

Rokovanie o novele sa odkladalo už od novembra minulého roka.

Pozrite si reportáž z 11. februára 2024 o tom, že je ohrozená ochrana oznamovateľov.

Reakcia ministra

Zmeny si podľa ministra vyžadujú širšiu odbornú diskusiu, "aby neboli opäť zneužívané na politickú kampaň opozície". Chce takisto vytvoriť dostatočný časový priestor na diskusiu.

Zmeny v zákone sú podľa ministra potrebné, považuje však za dôležité viesť k nim širšiu diskusiu.

"Aktuálne znenie návrhu novely sa v praxi ukázalo ako nedostatočné. Účelom tohto zákona má byť zabezpečenie ochrany občanov, ktorí sa rozhodli ohlásiť protispoločenskú činnosť vo svojom okolí, nie politická ochrana vybraných osôb, ktorí sa rozhodli zabetónovať vo svojich funkciách," uviedol Šutaj Eštok.

Vláde chce predložiť návrh na späťvzatie novely, aby sa na diskusiu vytvoril dostatočný časový priestor a aby zmeny v zákone boli komplexné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok