Navaľnyj je skutočne mŕtvy. Jeho matka navštívila väzenskú kolóniu, potvrdila jeho smrť

17.2.2024 12:12 , Aktualizované: 17.2.2024 18:38

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je po smrti, potvrdila v sobotu jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová s odvolaním sa na informácie oznámené Navaľného matke Ljudmile. Tá v sobotu navštívila väzenskú kolóniu IK-3, kde Navaľnyj podľa ruských úradov v piatok zomrel.

"Alexej Navaľnyj bol zavraždený. Jeho smrť nastala 16. februára o 14.17 h miestneho času, uvádza sa v oficiálnej správe pre Alexejovu matku," napísala Jarmyšová na sociálnej sieti X. Vyzvala ruské úrady, aby rodine okamžite vydali Navaľného telo, ktoré sa teraz nachádza v meste Salechard.

Navaľného matka išla do kolónie

Denník Novaja Gazeta predtým podľa agentúry Reuters uviedol, že do väzenskej kolónie v sobotu Ljudmila Navaľná zamierila spolu s právnikom Navaľného.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení. V piatok väzenská služba uviedla, že 47-ročnému mužovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť.

Minulý týždeň bol ešte zdravý

Navaľného manželka Julija Navaľná aj jeho spolupracovníci v piatok uvádzali, že správu o úmrtí nie sú schopní potvrdiť ani vyvrátiť. Podľa Ljudmily Navaľnej bol jej syn pri poslednej návšteve tento týždeň zdravý a v dobrej nálade.

Trestanecká kolónia IK-3, známa tiež pod názvom Poljarnyj volk, leží asi 60 kilometrov za polárnym kruhom blízko mesta Salechard. Je považovaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku.

Pozrite si reportáž o smrti Navaľného:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok