FOTO/VIDEO: Pietne akcie za Navaľného ukončili policajti. Zatkli vyše sto ľudí

17.2.2024 10:12

Vyše sto ľudí bolo zatknutých pri niekoľkých zhromaždeniach, ktoré sa v Rusku konali na počesť opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého smrť vo väzení v piatok oznámili ruské úrady. Uviedol to v sobotu špecializovaný server OVD-Info, ktorý monitoruje aktivity ruských bezpečnostných zložiek a problematiku ľudských práv.

APTOPIX_Russia_Navalny_Obit086535.jpg
Foto: TASR/AP

Spontánne pietne miesta začali po oznámení Navaľného smrti vznikať v mnohých ruských mestách, zvyčajne pri pamätníkoch obetiam politických represií, kam ľudia na počesť Navaľného nosili kvety. Podľa agentúry AFP sa pri niektorých pietnych miestach tvorili fronty. Dialo sa tak napriek postoju úradov, ktoré varovali pred organizovaním akýchkoľvek "nepovolených demonštrácií".

Hromadné zatýkania

Podľa sčítania zverejneného na internetových stránkach OVD-Info a aktualizovaného dnes ráno bolo "v 13 mestách" zatknutých 110 osôb. Takmer sedem desiatok zatknutých hlási ľudskoprávna platforma z Petrohradu, ďalších 15 v Nižnom Novgorode a 11 v Moskve.

Štyridsaťsedemročný kritik prezidenta Vladimira Putina bol vo väzení od roku 2021. Za ten čas mal problém s bolesťami chrbta a nôh, chorobami, kvôli zásahom dozorcov nemohol spať, držal niekoľko týždňov hladovku a často bol na samotke, kam bol podľa svojej hovorkyne naposledy poslaný pred dvoma dňami. Len pár mesiacov pred nástupom do väzenia v roku 2021 bol politik otrávený, z čoho vinil Putina a ruskú tajnú službu FSB.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok