Avdijivka čelí útokom zo všetkých strán. Zelenskyj vyhlásil, že robia všetko pre to, aby zachránili vojakov

16.2.2024 07:16 , Aktualizované: 16.2.2024 08:12

Kyjev robí "všetko" pre to, aby zachránil svojich vojakov bojujúcich na východe krajiny v čase, keď sa ruské jednotky približujú k mestu Avdijivka v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda už predtým označila situáciu v Adijivke vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorá je už čiastočne obkľúčená ruskými jednotkami,  za "kritickú".

"Robíme všetko pre to, aby naši bojovníci mali dostatok manažérskych a technologických schopností na záchranu čo najväčšieho počtu ukrajinských životov," povedal Zelenskyj počas pravidelného večerného videopríhovoru.

Mesto čelí útokom zo všetkých strán

Predtým hovoril ukrajinský prezident s hlavným veliteľom armády krajiny Oleksandrom Syrským a ministrom obrany Rustemom Umerovom.

Avdijivka mala pred vojnou takmer 30 000 obyvateľov. V súčasnosti sa tam podľa úradov zdržiava niekoľko stoviek civilistov. Ukrajinská armáda tam vo štvrtok podľa agentúry DPA prišla o hlavnú zásobovaciu trasu a odoláva ruským útokom prakticky zo všetkých strán.

Vedú sa tam prudké boje, uviedol generál

Ukrajinské sily si tam zároveň pripravujú nové obranné pozície a opevnenia, uviedol v piatok ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj.

"V rámci mesta prebiehajú intenzívne boje. Naše jednotky využívajú všetky dostupné sily a prostriedky, aby nepriateľa zastavili," uviedol na sociálnej sieti brigádny generál Tarnavskyj.

Ukrajinská armáda tam podľa neho zároveň pokračuje v príprave "nových pozícií" a "silných opevnení, pričom sa zohľadňujú všetky možné scenáre" ďalšieho vývoja.

"Vážime si každý kúsok ukrajinskej zeme, ale najvyššou prioritou je pre nás ochrana životov ukrajinských vojakov," dodal generál. Aktuálna situácia v Avdijivke je podľa neho "zložitá, ale pod kontrolou". Velitelia podľa neho dostali príkaz, aby tamojšiu situáciu stabilizovali.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok