Zelenskyj vymenoval nového veliteľa pozemných síl. Stál sa ním bývalý námestník ministra obrany Pavljuk

11.2.2024 09:54 , Aktualizované: 11.2.2024 10:16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za nového veliteľa pozemných síl Oleksandra Pavljuka, ktorý bol tento týždeň odvolaný z funkcie námestníka ministra obrany. S odvolaním sa na prezidentov dekrét o tom informujú tlačové agentúry.

Špekulácie sa potvrdili

Na čele pozemných vojsk Pavljuk vystrieda Oleksandra Sýrskeho. Toho prezident v týždni vymenoval za hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl po odvolanom Valerijovi Zalužnom.

Zmenám v najvyššom velení ukrajinskej armády predchádzali mesiace špekulácií v médiách o nezhodách medzi hlavou štátu a Zalužným ohľadom ďalšieho vedenia vojny proti Rusku, ktorá trvá už takmer dva roky.

Ukrajinské médiá v minulých dňoch špekulovali, že novým veliteľom pozemných vojsk sa pravdepodobne stane práve generálporučík Pavljuk, ktorý funkciu námestníka zastával zhruba rok.

Zelenskyj najskôr oznámil zmenu vo funkcii hlavného veliteľa ozbrojených síl a neskôr informoval, že do čela generálneho štábu sa namiesto Serhija Šaptalu postaví Anatolij Barhylevyč. Obom novým veliteľom potom prezident vybral aj niekoľkých zástupcov.

Neúspešná protiofenzíva

Sýrskeho budú zastupovať plukovníci Vadym Sucharevskyj, ktorý sa má zamerať na bezpilotné systémy, predovšetkým rozšírenie schopností ukrajinských vojakov v zaobchádzaní s dronmi, a Andrij Lebedenko, ktorý bude mať na starosti technologické inovácie.

Troma novými zástupcami náčelníka generálneho štábu Barhylevyča sú brigádni generáli Volodymyr Horbaťuk, ktorý sa má zaoberať riadením a plánovaním, Oleksij Ševčenko zodpovedný za logistiku, a Mychajlo Drapatyj, ktorý bude mať na starosti výcvik.

Ukrajine sa nepodarilo od konca roku 2022 dobyť späť významnejšiu časť svojho územia. Po neúspechu protiofenzívy začatej vlani v júni prevzala na jeseň iniciatívu ruská armáda, predovšetkým na východnom fronte.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok