Skoré nahlásenie trestného činu znamená skoré odhalenie, uviedla Roskoványi. Dĺžka premlčacej lehoty podľa nej nie je podstatná

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Katarína Roskoványi bola hostkou v štúdiu ta3. Témou boli zmeny v Trestnom zákone. Venovala sa najmä trestnému činu znásilnenia.

roskovanyi
Foto: ta3
Katarína Roskoványi v rozhovore s Luciou Farkasovou

Skoré nahlásenie je základ

Podľa štátnej tajomníčky sa výrazne znižuje šanca na potrestanie páchateľa s pribúdajúcimi rokmi od nahlásenia trestného činu. Skrátenie premlčacích lehôt preto podľa Roskoványiovej nie je problémom.

„Čím je skôr oznámený trestný čin, tým rýchlejšie je odhalenie páchateľa. Z údajov, ktoré máme k dispozícii, vyplýva, že takmer 50 % nahlásených trestných činov sa podarilo objasniť do jedného roka od nahlásenia,“ informovala Roskoványiová.

Anketa

Je správne, že sa dĺžka premlčacej lehoty pri znásilnení skrátila na 10 rokov?

Áno
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 158

Ženy nech vypočúvajú ženy

Témou bola aj otázka znásilnenia. Podľa štátnej tajomníčky premlčacia doba nie je najdôležitejší faktor pri objasňovaní znásilnenia. Najpodstatnejšie je vytvorenie vhodných podmienok, aby sa ženy neobávali trestný čin znásilnenia nahlásiť.

„Našou úlohou je, aby sme tieto ženy podporili. V trestnom poriadku máme postavenie dôverníka. Je to osoba, ktorá môže s touto ženou prísť,“ uviedla Roskoványiová. Je podľa nej tiež dôležité, aby trestné činy vyšetrovali a poškodené ženy vypočúvali ženy.

Náprava je najpodstatnejšia

Základným princípom zmeny Trestného zákona je náprava páchateľa. Tento argument vládnej koalície zopakovala aj Roskoványiová. „Dôvodom bola restoratívna justícia. Myslíme si, že drakonické tresty nenapomôžu zníženiu páchania trestnej činnosti,“ pripomenula.

Celé štúdio si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok