Česko zrejme schváli prísnejšie tresty za znásilnenie. Žiadny pozmeňujúci alebo doplňujúci návrh neprišiel

14.2.2024 16:41

Zmenu trestného vymedzenia znásilnenia vynúteného silou na nesúhlasný pohlavný styk česká Snemovňa zrejme schváli. Prijatie vládnej novely, ako sa na nej dohodli zástupcovia koalície a opozície, odporučil plénu jednomyseľne ústavnoprávny výbor.

profimedia-0350276412.jpg
Foto:

Nie znamená nie

Poslanci žiadny pozmeňujúci a doplňujúci návrh nepredložili. Predloha upravuje aj pohľad na sexuálne praktiky s deťmi do 12 rokov veku. Súdy by ich mali vždy pokladať za znásilnenie alebo sexuálny útok, nie za miernejšie trestné pohlavné zneužitie.

Znásilnenie vymedzuje novela poňatím, že „nie znamená nie“. Nesúhlas by obeť nemusela prejaviť iba slovom, postačilo by gesto, plač alebo zaujatie obrannej pozície.

Návrh počíta tiež s bezbrannosťou obete, keď nie je schopná prejaviť alebo utvárať svoju vôľu z určitého objektívneho dôvodu, napríklad pre chorobu, spánok, duševnú poruchu, silnú opitosť, spútanie a zdravotné postihnutie.

„Tento koncept sa z pohľadu trestného práva javí byť priliehavejší, pretože nezakotvuje trestný postih toho, kto si aktívne nezisťoval postoj obete k sexuálnemu konaniu,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti k tomu, prečo nezvolilo poňatie znásilnenia založené na chýbajúcom súhlase s pohlavným stykom.

Čo všetko pod to spadá a čo nie?

Trestný čin znásilnenia má po novom zahŕňať iba súlož a iné penetračné činy. Menej závažné sexuálne praktiky bude v trestnom zákonníku zahŕňať nový samostatný čin sexuálnej útok.

Použitie zbrane povedie pri sexuálnom útoku aj pri znásilnení podľa novely k vyššej trestnej sadzbe. Sexuálny nátlak má patriť medzi činy, ktorých neprekazenie je trestné, obdobne ako neprekazenie pohlavného zneužitia. Skutková podstata sexuálneho nátlaku sa rozšíri o zneužitie niečej tiesne.

K zmene definície znásilnenia pristúpilo v posledných rokoch 16 európskych štátov. Koncept „áno znamená áno“ uplatňuje Malta, Chorvátsko, Cyprus, Grécko, Španielsko alebo Slovinsko.

Koncept „nie znamená nie“ platí v Lotyšsku, Dánsku, Luxembursku, Belgicku, Nemecku alebo Švédsku.

Francúzsko či Rakúsko zostávajú pri vymedzení znásilnenia založeného na násilí alebo hrozbe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok