Gašparova nominácia je kritizovaná opozíciou, naopak, podľa Suska je správnym človekom. Prezidentka vymenovanie šéfa SIS nepovažuje za prioritu

14.2.2024 16:50 , Aktualizované: 14.2.2024 18:26

Opozícia považuje nomináciu Pavla Gašpara na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby za veľký problém. Prezidentka Zuzana Čaputová informovala, že personálne nominácie neovplyvnia chod SIS. Naopak, koaliční ministri si za nomináciou syna Tibora Gašpara stoja.

B. Susko, Z. Čaputová, R. Sulík, koláž
Foto: TASR/Canva
Boris Susko, Zuzana Čaputová, Richard Sulík

Opozícia návrh kritizuje

Poslanci Slobody a Solidarity považujú nomináciu Gašpara za snahu prekryť väčšie kauzy, ktorým podľa nich čelí súčasná vláda.

„Fico ho teraz navrhuje za šéfa SIS. Vyzerá to ako divadlo, ktorým chcú prekryť to, že vyšli v ústrety sexuálnym násilníkom na ženách a deťoch. Schváliť túto absurdnú nomináciu totiž bude musieť ešte prezidentka,“ uviedla strana Sloboda a Solidarita.

Progresívne Slovensko vyčíta navrhnutému šéfovi SIS nedostatočnú kvalifikáciu. „Nominácia Pavla Gašpara za šéfa SIS je škandalózna. Nemá na túto pozíciu žiadnu kvalifikáciu, ale o to ochotnejšie bude plniť priania Fica a jeho kumpánov - teda zabezpečenie beztrestnosti a prenasledovanie politických oponentov,“ informovalo PS vo svojom stanovisku.

Pavol Gašpar nevidí v otázke jeho vymenovania dôvod na politické rozhodnutia. Ako poukázal, spĺňa všetky zákonné predpoklady a je to aj v záujme stabilizácie bezpečnosti Slovenskej republiky. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Funkcia riaditeľa SIS je dlhodobo neobsadená, čo má negatívny dosah na pozíciu SIS a výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami," myslí si Gašpar. Svoju nomináciu prijal podľa svojich slov s úctou a rešpektom. Funkciu vníma ako apolitickú a vysoko profesionálnu.

Nominácia Gašpara neohrozí pozíciu SIS

Podľa hovorcu prezidentky SR Martina Strižinca nebola hlava štátu o Gašparovej nominácii vopred informovaná. "Akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by podľa prezidentky nemala ohroziť pozíciu SIS, ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami," uviedol Strižinec. Zmena vo vedení Slovenskej informačnej služby (SIS) nie je nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela prezidentka v najbližšom čase zaoberať. 

Pozrite si reportáž o schválení nominácie nového riaditeľa SIS vládou SR.

Koalícia za Gašparom stojí

Podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) je tiež presvedčený, že prezidentka SR nemá žiadny opodstatnený dôvod odmietnuť Gašparovo menovanie. Poukazuje pritom na jeho skúsenosti, právnické vzdelanie i čistý register trestov. "Je to dobrá nominácia," uviedol Taraba.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) považuje Gašpara za odborníka a pracovitého človeka. "Je to správny človek na správnom mieste," ohodnotil jeho nomináciu. Argumentuje nielen Gašparovým právnickým vzdelaním a manažérskymi zručnosťami, ale aj tým, že nemá žiadne väzby na vnútornú štruktúru SIS.

Neriadi ho otec

Za problém minister spravodlivosti nepovažuje ani to, že členom parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS je Gašparov otec, poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Nevidí v tom konflikt záujmov. "Nebude (Tibor Gašpar) kontrolovať svojho syna, ale celú inštitúciu. Navyše, nekontroluje sám, ale kontroluje celý výbor," zdôvodnil Susko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok