Vláda schválila nomináciu na nového riaditeľa SIS. Stať sa ním môže syn Tibora Gašpara

14.2.2024 10:50 , Aktualizované: 14.2.2024 17:34

Súčasný štátny tajomník ministerstva spravodlivosti SR Pavol Gašpar sa môže stať novým riaditeľom spravodajskej služby.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej postoj k menovaniu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Hlava štátu avizuje, že sa zmenou vo vedení SIS neplánuje v najbližšom čase zaoberať. Fico jej pripomína, že tajná služba čelí viacerým bezpečnostným výzvam.

Záujmy štátu

"Nikto neočakáva, že prezidentka vymenuje kandidáta vlády SR zajtra, ale slová hovorcu prezidentky vyvolávajú opodstatnené otázky, komu to vlastne Zuzana Čaputová slúži," napísal Fico na sociálnej sieti. Premiér prezidentke vyčíta, že sa stavia na stranu opozície a médií bez ohľadu na záujmy štátu.

Prezidentka uviedla, že akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami.

Opozičné strany kritizujú nomináciu Gašpara, tvrdia, že nemá odborné skúsenosti ani predpoklady. Dodávajú, že osoba Gašpara na poste šéfa SIS je signálom pomsty.

Nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby na návrh vlády vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Skúsenosti z polície aj súdov

Pavol Gašpar vyštudoval právo na Paneurópskej VŠ v Bratislave. Následne krátko pracoval ako vyšetrovateľ NAKA. Od roku 2013 sa jeho kariéra spája so súdmi.

Niekoľko rokov bol asistentom sudcu Najvyššieho súdu SR a neskôr pracoval ako vyšší súdny úradník na okresnom súde v Nitre.

Posledné štyri roky sa venoval advokácii. V tom čase absolvoval justičnú skúšku.

Vláda ho minulý rok vymenovala za štátneho tajomníka na ministerstve spravodlivosti. Je synom bývalého policajného prezidenta a v súčasnosti predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibora Gašpara.

Na nomináciu Pavla Gašpara reagoval aj jeho otec a člen parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Tibor Gašpar.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok