U našich susedov sa trasie zem, za posledný mesiac cítili stovky otrasov. Vedci skúmajú, či sa stane niečo veľké

10.2.2024 13:23 , Aktualizované: 10.2.2024 13:32

V susednom Rakúsku sa takmer nepretržite trasie zem. Len v Tirolsku zaznamenali počas januára vyše 350 otrasov. Čo to znamená? Schyľuje sa k niečomu veľkému? Upozornil na to portál iMeteo.sk.

zemetrasenie
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Takmer nepretržite

Počas januára pocítili Rakúšania výnimočne vysoký počet zemetrasení, celkovo vyše 350. Väčšina z nich mala epicentrum v Tirolsku, ale otrasy sa vyskytli aj v Štajersku a Korutánsku, píše iMeteo.sk.

Séria týchto menších zemetrasení bola zaznamenaná od 9. januára, odkedy sa zem mierne trasie takmer nepretržite. Z tohto veľkého počtu zemetrasení malo sedem magnitúdu vyššiu ako 3.

Podľa rakúskeho GeoSphere Austria bolo doteraz lokalizovaných viac ako 400 zemetrasení, okolo 350 v januári a vyše 50 vo februári. Citeľné zemetrasenia, ktoré zaevidovali aj obyvatelia, boli v počte 54, pričom 43 z nich bolo v Tirolsku, deväť v Korutánsku a dve v Štajersku.

Padali drobné veci

Najsilnejšie zemetrasenie nastalo 23. januára s magnitúdou 3,9, Evidovali vtedy aj menšie škody. 

Toto zemetrasenie vyľakalo mnohých ľudí a niektoré drobné predmety sa pohli alebo spadli z políc a skriniek, opisovali svedkovia. 

Univerzitní vedci a štátna meteorologická a zemetrasná služba GeoSphere Austria už v súčasnosti vyšetrujú najnovšiu sériu zemetrasení a intenzívne pracujú na to, aby mohli verejnosti priblížiť, či sa schyľuje k niečomu veľkému. 

Nateraz však neprišli so žiadnym konkrétnym vysvetlením, dodal portál iMeteo.sk.

Pozrite si archívne video o zemetrasení v Japonsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok