Rok od ničivého zemetrasenia. V Turecku si pripomínajú obete katastrofy, o život prišlo takmer 60-tisíc ľudí

6.2.2024 13:24 , Aktualizované: 6.2.2024 14:18

V Turecku si pripomínajú obete vlaňajšieho zemetrasenia. To presne pred rokom pripravilo o život vyše 53-tisíc ľudí, V Sýrii 6-tisíc.

Tisíce ľudí si v utorok pred svitaním v tureckom meste Antakya spoločne pripomenuli prvé výročie ničivého zemetrasenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

53-tisíc obetí v Turecku a takmer 6-tisíc v Sýrii

Tisíce preživších a iných ľudí za zišli v ruinách Antakyi v utorok skoro ráno o 4.17 h miestneho času - teda v čase, keď presne pred rokom udrelo prvé zemetrasenie s magnitúdou 7,8.

Mnohí smútiaci prišli na zhromaždenie s fakľami a portrétmi rodinných príslušníkov, o ktorých prišli pri tejto katastrofe. Zemetrasenie si vyžiadalo životy vyše 53-tisíc ľudí v Turecku a takmer 6-tisíc zomrelo v susednej Sýrii.

Najhoršia regionálna katastrofa

Zemetrasenie, po ktorom nasledovali tisíce dotrasov, zrovnalo vlani so zemou veľké časti miest v jedenástich tureckých provinciách na juhovýchode krajiny. Zasiahlo aj niektoré časti Sýrie a stalo sa najhoršou regionálnou katastrofou vyvolanou zemetrasením za celé storočia.

Zo svojich domovov boli vysídlené milióny ľudí, ktorí sa museli presťahovať do kontajnerových mestečiek. Trauma a hnev preživších sa prejavili aj v utorok, keď policajné bariéry zastavili jeden z protestných pochodov v Antakyi. Celkovo však podľa AFP prevládala na spomienkových udalostiach pokojná a smútočná nálada.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok