FOTO/VIDEO: Islandská sopka opäť chrlí lávu, turistov evakuovali. Pozrite si dychberúcu silu prírody

8.2.2024 09:27 , Aktualizované: 8.2.2024 18:57

Na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu sa vo štvrtok ráno začala sopečná erupcia, informovala islandská verejnoprávna televízia RÚV. Jasne oranžovú lávu a dym stúpajúci z trhliny bolo možné pozorovať už tretíkrát za posledné dva mesiace.

Iceland_Volcano058413.jpg
Foto: TASR/AP

Turistov evakuovali

"O 5.30 h (6.30 h SELČ) severovýchodne od Sýlingarfellu nabralo na intenzite mierne zemetrasenie. Približne o 30 minút neskôr sa v tej istej oblasti začala erupcia. Podľa prvých správ z pozorovacieho letu pobrežnej stráže sa erupcia vyskytla v rovnakej oblasti ako 18. decembra. Trhlina je dlhá približne tri kilometre. Láva v tomto štádiu tečie najmä smerom na západ," uviedla pre agentúru AFP islandská meteorologická služba IMO, ktorá vo svojej najnovšej správe predpovedala blížiacu sa sopečnú činnosť.

Návštevníkov geotermálnych kúpeľov Modrá lagúna, jednej z najnavštevovanejších atrakcií Islandu, v noci a ráno preventívne evakuovali, uviedla RÚV.

Desiatky aktívnych sopečných lokalít

Island je jednou z najaktívnejších vulkanických oblastí na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych sopečných lokalít. Ostrov leží medzi euroázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba vzďaľujú rýchlosťou približne dva centimetre za rok. V dôsledku toho sa na Islande často vyskytujú zemetrasenia a sopečné erupcie.

Za posledné dva roky Island zaznamenal šesť erupcií, uvádza agentúra AFP. Najnovšie sú z januára tohto roku a z decembra minulého roku. V roku 2010 erupcia islandskej sopky Eyjafjallajökull na týždeň ochromila leteckú dopravu na polovici európskeho kontinentu a zrušila viac ako 100-tisíc letov.

Prerušenie dodávky teplej vody

Nová sopečná erupcia na Islande prerušila dodávky teplej vody na polostrove Reykjanes, vláda vyhlásila v oblasti stav núdze. Obyvateľov a podniky vyzvali, aby šetrili elektrinou a vodou.

Láva, ktorá začala ráno vytekať zo zlomu, podľa vlády zasiahla potrubie zásobujúce teplou vodou región Sudurnes, kde žije približne 28-tisíc ľudí. Zasiahnuté je aj neďaleké medzinárodné letisko Keflavík.

Oprava potrubia

Jediným dostupným zdrojom do opravenia potrubia zostáva teplá voda skladovaná v nádržiach. Za normálnych okolností môžu nádrže zásobovať oblasť tri až šesť hodín, pri obmedzení spotreby by to mohlo byť 6 až 12 hodín.

Miesto najnovšej erupcie, ktorá sa začala okolo šiestej hodiny ráno miestneho času, leží približne štyri až päť kilometrov severne od rybárskeho mestečka Grindavík a dva až tri kilometre západne od elektrárne Svartsengi, ktorá zásobuje elektrinou približne 30-tisíc ľudí na polostrove Reykjanes.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok