Babiš neuspel. Naše súdy mu zamietli žalobu, že bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB

7.2.2024 14:27 , Aktualizované: 7.2.2024 14:34

Predseda hnutia ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš neuspel s ústavnou sťažnosťou proti rozhodnutiam Krajského súdu v Bratislave a Najvyššieho súdu, ktoré zamietli jeho žalobu, že bol neoprávnene evidovaný ako agent v archívnych zväzkoch bývalej československej tajnej polície ŠtB.

Podľa oznámenia ústavného súdu príslušný senát rozhodol o veci na neverejnom zasadnutí 1. februára. Babiš vlani oznámil, že jeho právnici podali v tejto veci novú žalobu.

Babiš spoluprácu popiera

Babiš, ktorý spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera, naposledy podal na Ústavný súd SR sťažnosti proti minuloročnému rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave a vlaňajšiemu verdiktu Najvyššieho súdu SR v kauze, ktorá trvá už viac ako desať rokov.

Babiš v reakcii na verdikt Najvyššieho súdu vlani v septembri uviedol, že jeho právnici rozhodnutie očakávali, a preto už zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra.

Čo sa stalo v roku 2012 a 2019?

V roku 2012 Babiš zažaloval ÚPN, ktorý na Slovensku spravuje evidenciu ŠtB, v súlade s doterajšou praxou slovenských súdov.

Ústavný súd však toto pravidlo o päť rokov neskôr porušil, keď zrušil predchádzajúce verdikty krajského a najvyššieho súdu v Babišov prospech. Ústavný súd však nešpecifikoval, kto by mal byť obžalovaný.

V roku 2019 ústavný súd zrušil ďalšie rozhodnutie krajského súdu a Najvyššieho súdu SR, ktoré naopak Babišovu žalobu v uvedenej veci zamietli; príslušný senát to odôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore žalovaným.

Práve vyriešenie tejto otázky, a nie samotná oprávnenosť Babišovej evidencie v dokumentoch ŠtB, bolo hlavnou témou, ktorou sa slovenské súdy následne zaoberali.

Čo sa píše v archívnych dokumentoch?

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa stal dôverníkom ŠtB v roku 1980 a o dva roky neskôr ho podľa nich nadporučík ŠtB Július Šuman naverboval na spoluprácu s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš. Počas pojednávania o Babišovej žalobe na okresnom súde však uviedol, že tieto informácie nie sú pravdivé a že Babiš nebol naverbovaný ŠtB.

Ústavný súd SR v rozsudku z roku 2017 spochybnil dôveryhodnosť bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí na mestských súdoch svedčili v prospech Babiša a ktorých výpovede boli v tom čase považované za kľúčové.

Pozrite si archívnu reportáž o verdikte v prospech Babiša.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok