Médiá aj chémia. Súboj o Babišove firmy začal riešiť Protimonopolný úrad SR

18.10.2023 16:13 , Aktualizované: 18.10.2023 18:10

Protimonopolný úrad SR začal v utorok 17. októbra správne konanie voči podnikateľovi v oblasti chemickej výroby vo veci posúdenia koncentrácie vplyvu. V ich hľadáčiku sú Babišove firmy.

Bratislava (402290) (84).png
Foto: TASR

Protimonopolný úrad SR začal v utorok 17. októbra správne konanie voči podnikateľovi v oblasti chemickej výroby vo veci posúdenia koncentrácie. Úrad o tom informoval na svojej webovej stránke.

Hon na Babiša

Ide o posúdenie koncentrácie, ktorá spočíva v získaní kontroly podnikateľa KAPRAIN CHEMICAL LIMITED z Cypru, ktorú riadi Maria Savvas Georgiou a Alexandra Kolosidou. Podľa protimonopolného úradu chce Kaprain získať prostredníctvom spoločností Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Slovchemie) a FORTISCHEM kontrolu nad podnikateľmi MAFRA (pozn. red. ktorej šéfom je expremiér a vplyvný český podnikateľ Andrej Babiš), Synthesia (pozn. red. jediným akcionárom je Babišova spoločnosť AGROFERT) a LONDA (pozn. red. rovnako firmu vlastní Babiš). Predaj Mafry, Londa aj Synthesii by mal byť podľa českého portálu vyčíslený vo výške zhruba 10 miliárd českých korún (viac ako 400 miliónov eur).

Pražák na ťahu

Karel Pražák je cez spleť firiem z Britských panenských ostrovov aj Cypru 100-percentným vlastníkom Kaprain Holdings Limited, pod ktorú spadá aj Kaprain Chemical Limited.

Kto je Karel Pražák

Obchoduje v sektore financií, priemyslu a realít. Patrí medzi 100 najbohatších Čechov a je vlastníkom skupiny KAPRAIN. Podľa Forbesu vlastní tiež Spolchemie, Sparta Praha, AB Credit, Nej.cz.

Prepojenia medzi firmami

V Spolku pro chemickou a hutní výrobu, ktorej od roku 2022 šéfuje Pavel Jiroušek (pozn. red. pred ním spoločnosť viedol Daniel Tamchyna, ktorý podnikal aj na Slovensku). Ich všetky akcie vlastní cyperská spoločnosť Kaprain Chemical. Daniel Tamchyna sa objavil aj ako šéf spoločnosti Spolchemie SK, ktorú v súčanosti vedie Jan Křička, šéf FORTISCHEMU (pozn. red. vo vedení Spolchemie vystriedal Tamchynu). Mediálnych gigantov Mafra aj Londa vlastní Andrej Babiš, na Synthesiu má vplyv prostredníctvom spoločnosti Agrofert.

Mediálna oblasť v hľadáčiku

Spoločnosti MAFRA a LONDA pôsobia najmä v mediálnej oblasti, Synthesia pôsobí v chemickom priemysle. Fyzické a právnické osoby môžu úradu predložiť svoje pripomienky, námietky a informácie k oznámeným koncentráciám protimonopoliarom.

Mafra

Mafra vlastní viacero mediálnych titulov. Na Slovensku sú to napríklad Hospodárske noviny, Brainee aj Stratégie. Naopak v Česku je to Mladá fronta DNES aj Lidové noviny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok