Ignorovali vraj ruské požiadavky. Moskva obvinila pobaltské štáty zo sabotáže prezidentských volieb

7.2.2024 06:43 , Aktualizované: 7.2.2024 07:25

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v predvolalo diplomatických zástupcov pobaltských štátov, ktoré obvinilo zo snahy sabotovať marcové prezidentské voľby v Rusku.

Predvolali ich

Moskva obvinila Estónsko, Lotyšsko a Litvu z toho, že ignorovali ruské požiadavky na zabezpečenie volebných miestností na ruských veľvyslanectvách na ich území. Vo všetkých troch krajinách žijú početné ruské menšiny.

„Predvolali sme chargé d'affaires pobaltských štátov v Moskve na ruské ministerstvo zahraničných vecí z dôvodu nedostatočnej reakcie na opakované výzvy Ruska, aby zaručili bezpečnosť počas marcových prezidentských volieb,“ uviedol rezort vo svojom vyhlásení s tým, že pokiaľ bude táto sabotáž pokračovať, podnikne rozhodné kroky.

Moskva žiadala, aby tieto tri krajiny „prijali všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti veľvyslanectiev a voličov na ich území, aby sa zabránilo vážnym protestom ruských občanov žijúcich v týchto krajinách“.

Symbolickí oponenti

Vzťahy pobaltských štátov s Ruskom sú dlhodobo napäté a ešte viac sa zhoršili po začatí ruskej vojny na Ukrajine vo februári 2022.

Ruský prezident Vladimir Putin (71) sa uchádza o znovuzvolenie vo voľbách 15. až 17. marca ako nezávislý kandidát. Jeho znovuzvolenie sa pokladá za takmer isté.

Jeho oponenti sú buď uväznení alebo utiekli do zahraničia, a väčšina nezávislých médií je zakázaná. Čelí iba symbolickým oponentom z politických strán priateľských voči Kremľu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok