Ruská volebná komisia nechce uznať podpisy Nadeždina. Odporcu vojny môžu z voľby prezidenta vylúčiť

5.2.2024 14:05

Pracovná skupina ruskej ústrednej volebnej komisie nechce uznať 15 percent podpisov podporujúcich kandidatúru Borisa Nadeždina do prezidentských volieb, oznámil v pondelok volebný štáb tohto uchádzača o úrad hlavy štátu.

Boris Nadeždin
Foto: TASR/AP

Spomínané percento je trikrát vyššie, než je prípustná chybovosť, a ak bude potvrdené, poskytne komisii dôvod na vylúčenie Nadeždina z volieb, poznamenala agentúra Reuters. Nadeždin sa ako jediný z kandidátov na úrad ruského prezidenta vyslovuje proti pokračovaniu vojny Ruska proti Ukrajine.

Najmenej 100-tisíc podpisov

Ústredná volebná komisia podľa serveru Meduza oznámi svoje rozhodnutie v stredu. Nadeždin už ohlásil, že pokiaľ komisia jeho registráciu zamietne, odvolá sa na najvyššom súde. Ruský zákon vyžaduje od uchádzača neparlamentnej strany najmenej 100-tisíc podpisov podporujúcich jeho kandidatúru.

Z jedného regiónu môže mať najviac 2500 podpisov, aby jeho meno mohlo figurovať na volebných lístkoch. Minulý týždeň Nadeždin odovzdal volebnej komisii podpisy 105-tisíc ľudí, pričom ho podľa jeho slov podporilo 208-tisíc Rusov.

Podpisy mŕtvych

Podpredseda ústrednej volebnej komisie Nikolaj Bulajev následne vystúpil s tvrdením, že v zoznamoch na podporu kandidatúry Nadeždina boli aj podpisy ľudí, ktorí už zomreli. Nadeždin jeho tvrdenie odmietol. "Ak sa niekomu na mojich podpisových hárkoch zjavujú mŕtve duše, potom to priatelia vôbec nie je otázka ku mne, ale skôr k cirkvi, k exorcistovi," reagoval na sociálnej sieti a zverejnil snímky frontu ľudí čakajúcich na to, aby mohli jeho kandidatúru podporiť.

Rusi budú prezidenta voliť budúci mesiac. Všeobecne sa očakáva, že trojdňové hlasovanie od 15. do 17. marca vyhrá súčasný šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý si tak zaistí ďalší šesťročný mandát.

Nikto nečaká, že by šesťdesiatročný Nadeždin mohol uspieť - aj keby mu úrady umožnili sa zúčastniť - vzhľadom na Putinovu dominanciu a kontrolu štátu, podotkol Reuters. Jeho kampaň však upútala pozornosť ľudí jeho vyjadreným odporom voči ruskej vojne na Ukrajine, ktorou sa zaviazal ukončiť pomocou vyjednávania.

Pozrite si reportáž o tom, ako si Nadeždin údajne pomohol podpismi mŕtvych.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok