Nad Buckinghamským palácom sa zmráka. Diagnóza Karola III. šokovala svet, pozornosť sa upriamila na princov

Britská kráľovská rodina prežíva pochmúrnu obdobie. Zdravotné ťažkosti odstavili kráľa Karola III. aj princeznú z Walesu. Tlaku verejnosti i súkromným obavám teraz čelia princovia William či Harry, ale i ostatní členovia jednej z najznámejších rodín sveta.

Princovia Harry a William
Foto: TASR/AP/Profimedia

Dvojitá rana

Všetko sa to začalo pred tromi týždňami nečakanou správou, že Kate, princezná z Walesu, podstúpila operáciu, ktorá je natoľko vážna, že si vyžiada mesiace rekonvalescencie.

Televízne kamery sa sotva stihli presunúť pred londýnsku nemocnicu, keď Buckinghamský palác oznámil, že kráľ podstúpi zákrok kvôli zväčšenej prostate.

Pre kráľovskú rodinu to bola úplne neočakávaná dvojitá rana, ktorú ešte znásobilo odhalenie zdravotných problémov Sarah Fergusonovej, vojvodkyne z Yorku. Zistili, že má rakovinu kože, pripomína BBC.

Aj kráľovská rodina je rodina

Otázky ohľadom kráľovho zdravotného stavu sa množia, no zostávajú nezodpovedané. S veľkolepým odhaľovaním informácií netreba počítať. Očakávame, že tie nové bude palác zverejňovať na sociálnych sieťach.

Zabúdať nemožno ani na to, že aj kráľovská rodina je v prvom rade rodinou. A takéto mimoriadne situácie dokážu ľudí stmeliť. Svojho otca prišiel spoza veľkej mláky navštíviť aj princ Harry. V utorok poobede pricestoval do Londýna.

Návšteva mladšieho kráľovho syna je vnímaná ako budovanie mostov. Zlepšenie vzťahov umocňuje aj Harryho blahoželanie, keďže svojmu otcovi zavolal na jeho 75. narodeniny. Zdá sa, že napäté vzťahy prevládali skôr s jeho bratom a bulvárnou tlačou než s kráľom.

Zodpovednosť na pleciach Williama

Od princa Williama, ktorý sa už mal po operácii svojej manželky vrátiť k oficiálnym povinnostiam, sa teraz bude očakávať, že zohrá väčšiu úlohu, pokiaľ ide o verejné vystúpenia a pokrytie oficiálnych povinností. Zároveň sa ale v súkromí vysporadúva s chorobami svojej manželky aj otca.

Princ William je však dedičom, ďalším v poradí, a bude sa od neho očakávať, že kráľovi pomôže podobne, ako keď prednedávnom kráľ pomáhal a zastupoval svoju matku - kráľovnú Alžbetu II. Pozornosť britského národa sa na princa z Walesu obráti koncom tohto týždňa, keď sa opäť objaví na verejnosti.

Monarchia sa zoštíhľuje

Princ William si bude robiť starosti o Kate, ktorá bude chýbať aj palácu. Princezná z Walesu je totiž vnímaná ako jedna najspoľahlivejších postáv monarchie, a to obzvlášť v problémových chvíľach.

Kráľovná Camilla, ktorá pred 20 rokmi ani nebola súčasťou kráľovskej rodiny, pokračuje vo svojej pozoruhodnej ceste von z tieňa. Je v centre diania, minulý týždeň sama absolvovala sériu kráľovských povinností.

Monarchia sa však zoštíhľuje. Poznačil ju odchod princa Harryho aj škandály princa Andrewa. Mimo hry sú momentálne aj kráľ a princezná z Walesu. Spomedzi pracujúcich členov kráľovskej rodiny majú menej ako 50 rokov len princ a princezná z Walesu. Zdá sa, že najužšia kráľovská skupina je čoraz staršia a krehkejšia.

Veľa vieme, no ešte viac nevieme

Pokiaľ ide o samotného kráľa, aj napriek chorobe bude naďalej plniť povinnosti hlavy štátu - otvárať červené škatule s vládnymi dokumentmi, vzdať sa zatiaľ neplánuje ani súkromných stretnutí.

Bude to však znamenať, že príde o tú časť práce, ktorá ho zrejme skutočne napĺňa energiou. Kráľ Karol sa totiž zdá byť najviac nadšený, keď sa stretáva s davmi. To nateraz dostalo stopku. Nevieme však, na ako dlho, čo nám pripomína, že hoci toho o kráľovskej rodine veľa vieme, ešte viac toho nevieme.

V duchu otvorenosti sa nieslo oznámenie, že kráľ podstúpi zákrok v spojitosti so zväčšenou prostatou, ktoré malo zvýšiť povedomie a povzbudiť viac mužov, aby sa dali vyšetriť - a podobne to bolo aj pri zdieľaní jeho diagnózy rakoviny.

Čo bude ďalej, však zostáva neznáme.

Pozrite si tiež rozhovor o kráľovej chorobe s kráľovským komentátorom Jakubom Abrahámom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok