Nečakaná správa. Kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu. Svetoví lídri posielajú povzbudzujúce odkazy

5.2.2024 19:03 , Aktualizované: 5.2.2024 22:54

Lekári diagnostikovali rakovinu britskému kráľovi Karlovi III., oznámil Buckinghamský palác. Sedemdesiatpäťročný monarcha podľa neho na odporúčanie lekárov odkladá verejné akcie, ale pokračuje v administratívnej práci a od dnešného dňa začal s liečbou. O aký typ rakoviny ide, oznámené nebolo.

Americký prezident Joe Biden vyjadril v pondelok znepokojenie nad zdravotným stavom britského kráľa Karola III., ktorému diagnostikovali rakovinu. Karolovi zároveň medzičasom - po prekvapivom oznámení Buckinghamského paláca - zaželali skoré uzdravenie mnohí svetoví lídri, uvádza agentúra AFP.

Priania svetových lídrov

Jedným z nich bol aj exprezident USA a predpokladaný prezidentský kandidát republikánov Donald Trump. Na svojej sociálnej sieti Truth Social označil Karola za "skvelého človeka". "Všetci sa modlíme, aby sa rýchlo a úplne uzdravil!" dodal.

Obdobne sa vyslovil aj britský premiér Rishi Sunak. "Želáme Jeho Veličenstvu úplné a rýchle uzdravenie. Nepochybujem o tom, že bude znova v plnej sile, a viem, že celá krajina mu praje všetko dobré," napísal na platforme X. Skoré a úplné uzdravenie zaželal Karolovi v mene svojej krajiny aj kanadský premiér Justin Trudeau.

Princ Harry na ceste

Karolov mladší syn princ Harry, ktorý žije v Kalifornii so svojou rodinou, povedal, že sa s otcom o jeho zdravotnom stave rozprával a chystá sa ho navštíviť. Zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že Harry vycestuje do Británie už v najbližších dňoch.

Prvotné správy o chorobe

Typ rakoviny nebol odhalený, ale podľa vyhlásenia paláca začal kráľ v pondelok "pravidelnú liečbu", priblížil web BBC News.

Buckinghamský palác uviedol, že kráľ „zostáva úplne pozitívny, pokiaľ ide o jeho liečbu, a teší sa, že sa čo najskôr vráti k plnej verejnej službe“. Vo vyjadrení sa ďalej píše, že s liečbou chcú začať čím skôr. "Jeho Veličenstvo dnes spustilo plán pravidelných ošetrení, počas ktorých mu lekári odporučili, aby odložil povinnosti voči verejnosti," informuje Buckinghamský palác.

V rozhovore nižšie si môžete pozrieť rozhovor s kráľovským komentátorom.

V ústavnej úlohe chce pokračovať

Aj keď preruší svoje verejné podujatia, kráľ bude pokračovať vo svojej ústavnej úlohe hlavy štátu. "Počas tohto obdobia bude Jeho Veličenstvo naďalej vykonávať štátne záležitosti a úradné papierovanie ako zvyčajne," píše sa v oficiálnom vyhlásení z Buckinghamského paláca.

V nedeľu ho videli na bohoslužbách v Sandringhame, kde mával davom. Pred vyše týždňom mal v súkromnej londýnskej nemocnici zákrok v súvislosti s prostatou.

Kráľ sa rozhodol zverejniť informácie o svojej liečbe prostaty s cieľom povzbudiť viac mužov, aby si dali skontrolovať prostatu, uviedol vtedy palác.

V rozhovore s redaktorom nižšie sme zhrnuli najnovšie informácie o stave Karola III.

Ak by nemohol pokračovať

Existuje ústavný mechanizmus pre prípady, keď hlava štátu nie je schopná vykonávať oficiálne povinnosti – v takom prípade môžu byť vymenovaní „štátni radcovia“, aby zastupovali panovníka.

V súčasnosti to zahŕňa kráľovnú Camillu, princa Williama, princeznú Annu a princa Edwarda, pričom princ Harry a princ Andrew už nie sú označovaní za nepracujúcich členov kráľovskej rodiny.

Princ William sa tiež dočasne stiahol z verejných angažmánov, zatiaľ čo pomáhal svojej manželke Catherine, princeznej z Walesu, keď sa zotavovala z „operácie brucha“.

Pozrite si tiež archívne video z korunovácie kráľa Karola III.:

Reakcie na správu

Do Británie v nasledujúcich dňoch plánuje pricestovať britský princ Harry, aby sa s otcom stretol, informovala agentúra PA Media s odvolaním sa na zdroj z princovho okolia. Harry, vojvoda zo Sussexu, teraz s manželkou Meghan a deťmi žije v americkej Kalifornii.

Na oznámenie obratom reagovala kancelária britského premiéra Rishiho Sunaka, ktorý kráľovi zaželal "rýchle a úplné uzdravenie", píše agentúra Reuters. "Nemám pochýb o tom, že sa čo nevidieť vráti do plných síl a som si istý, že celý národ mu bude priať zdravie," odkázal Sunak.

Šéf labouristickej opozície Keir Starmer zaželal kráľovi skoré uzdravenie "menom celej Labouristickej strany". Ďalšie priania prišli v prvých desiatkach minút po oznámení aj od starostu Londýna Sadiqa Khana, severoírskej prvej ministerky Michelle O'Neillovej alebo z druhej strany Atlantického oceánu

K správe sa vyjadril aj americký prezident. "Mám o neho obavy," povedal Joe Biden novinárom v Las Vegas, kde sa stretával so štrajkujúcimi zamestnancami hotelov, a dodal, že sa kráľovi chystá telefonovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok