Kauza Mýtnik je opäť na súde, prišiel vypovedať aj Drucker. Obvinení sa na predražených tendroch mali obohatiť o 45 miliónov eur

5.2.2024 09:29 , Aktualizované: 5.2.2024 15:04

Pokračuje pojednávanie v korupčnej kauze Mýtnik. Obžalovaní sú podnikatelia Jozef Brhel a jeho syn, či bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Na predražených tendroch na Finančnej správe mali poškodiť štát dokopy o 45 miliónov eur.

Vypovedal aj minister školstva

Na pojednávanie v kauze Mýtnik prišiel ako svedok vypovedať aj súčasný minister školstva Tomáš Drucker.

"Vypočuli ma ako svedka k otázke, o ktorej som sa dozvedel niekedy okolo roku 2019 z médií. Z nich viem, že táto spoločnosť dodávala nejaké poradenstvo na základe, ktorého sa odporúčalo obstarať nejaké systémy, ktoré vtedy finančná správa (FS) aj obstarala. Nemám o tom žiadne informácie, nepôsobil som už v nej. Aj dnes mi ukazovali nejaké správy, ktoré som videl prvý raz v živote," reagoval Drucker po výsluchu.

Ako tiež pred súdom vypovedal, projekty, o ktorých sa dozvedel len z médií a týkajú sa odporúčania obstarávať v utajenom režime, "neboli také, do akých by asi išiel". Obžalovaných Jozefa Brhela a jeho syna pozná, nikdy však témou ich rozhovoru nebola FS.

Prípad Mýtnik pokračuje

Výsluchom vyšetrovateľky prípadu Mýtnik Moniky B. pokračuje v pondelok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v tejto kauze.

Ešte pred jej výsluchom obhajca Jozefa Brhelu Michal Mandzák vyslovil neúspešne námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS Jánovi Hrubalovi.

Súvisí so znaleckým posudkom Jiřího Jelínka z Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline, ktorý tvrdí, že informačné systémy dodané firmou Allexis pre finančnú správu nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur. Podporil tak tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

Námietke obhajoby senát nevyhovel

"Obhajoba má k dispozícii listinné dôkazy, ktoré nasvedčujú, že svedok Jelínek na hlavnom pojednávaní 12. septembra 2023 klamal v priamom prenose a predložil sfalšovaný cenník...Vstupné údaje a ceny si do svojho znaleckého posudku vymyslel," vysvetlil Mandzák. 

Senát ŠTS námietke zaujatosti nevyhovel. Ako Hrubala reagoval, v prípade pár mediálnych výstupov vyslovil iba názor k novele Trestného zákona a vyslovil by ho aj v pripomienkovom konaní, ak by nejaké bolo. Tvrdí, že ako štatutárny zástupca ŠTS má právo vyjadriť sa k téme, ktorá súvisí s oblasťou jeho pôsobenia. Mandzák zahlásil sťažnosť voči uzneseniu súdu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok