Krúpa je presvedčený, že návrh zákona sa koalícii vráti. Nekonečné rokovanie o trestnom zákone

2.2.2024 07:31 , Aktualizované: 2.2.2024 15:09

Poslanci Národnej rady SR pokračujú v rokovaní k novele Trestného zákona od 9. hodiny. Opozícia pokračuje v rozpravách a kritike novele Trestného zákona, čím predlžuje proces jeho schvaľovania.

parlament, rušenie ÚŠP.
Foto: Veronika Cepková

Poslanci ukončili tretí rokovací deň 9. schôdze. Opäť mu dominovala diskusia o novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní.

15:12 Juraj Krúpa (SaS) vystúpil v rozprave a tvrdil, že novela zákona stavia korupciu mimo trest a rečnícky sa opýtal: "kto sa tu usvedčil?".

Spomenul aj 140 stranovú brožúru "plnú bludov a výmyslov," ktorú podľa jeho slov zaplatili daňoví poplatníci. Slovensko sa podľa Krúpu stane Salvadorom alebo Belize. "Som presvedčený, že tento návrh zákona sa koalícii vráti. Kriminalita bude stúpať a bude sa týkať aj tých, ktorí volili súčasnú koalíciu," dodal. Pýtal sa tiež, či im Trestný zákon "nevadil za 12 rokov vlády Smeru", a či začal prekážať až vtedy, keď prví nominanti Smeru-SD putovali za mreže.

Demokraciu podľa Krúpu oslabuje súčasná vláda, a to aj spôsobom, akým je "útok na orgány činné v trestnom konaní, médiá, mimovládky a tiež na opozíciu."

10:58 Opozícia kritizuje brožúru, ktorú vydal kolektív autorov z ministerstva spravodlivosti a Úradu vlády. Chybné sú v publikácii podľa niektorých poslancov aj citácie. Niektorí sa budú domáhať informácií ohľadom autorov brožúry "Únos spravodlivosti 2020-2023", rovnako sa budú pýtať aj na výšku nákladov, ktorými financovali skompletizovanie 140 stranového zväzku.

10:07 Vladimíra Marcinková (SaS) sa pýta, čo spája Smer-SD, Hlas-SD a SNS "v tak nezlomnej homogénnej skupine ľudí, ktorých spája novela zákona, ako je možné, že ste v tomto tak jednotní?" Poslankyňa si myslí, že koalícia sa bojí akýchkoľvek vyšetrovaní, "preto chcú siahnuť na ÚŠP aj NAKU".

9:59 Roman Mikulec reagoval na kritiku Tibora Gašpara a povedal, že pravda je len jedna, a tej podľa neho neunikne.

9:54 Tibor Gašpar (Smer-SD) označoval Mikulcove vystúpenie v NR SR za demagógiu a nepravdu.

9:45 Jozef Pročko (Slovensko) emotívne komentoval, že vláda je hanbou a schvaľuje promafiánsky balíček.

9:17 Kritika opozície pokračuje aj v dnešnom rokovaní (2. februára). Roman Mikulec (Slovensko) tvrdí, že aj pozmeňovací "návrh je zlý". "Zrušenie ÚŠP je nehoráznosť a nič iné ako pomsta," myslí si Mikulec.

Štvrtkové rokovanie

Štvrtkovému rokovaniu 9. schôdze Národnej rady (NR) SR dominovali príspevky opozície k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. V závere dňa vystúpili poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Milan Majerský (KDH). 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok