Aktualizujeme Slovensko

Hlina hovorí o ére ficizmu, Truban tvrdil o čiernej diere. Poslanci pokračovali v diskusii o novele Trestného zákona v druhom čítaní

1.2.2024 07:47 , Aktualizované: 1.2.2024 19:35

Štvrtkovému rokovaniu 9. schôdze Národnej rady (NR) SR dominovali príspevky opozície k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. V závere dňa vystúpili poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Milan Majerský (KDH). V rokovaní budú poslanci pokračovať v piatok (2. 2.) od 9.00 h.

Národná rada SR - parlament - poslanci - rokovanie
Foto: TASR/Jaroslav Novák (ilustračný záber)

Predseda KDH Majerský v pléne upozornil, že vládou predložená novela prináša potenciálne negatívne dôsledky na kvalitu právneho systému, integritu spravodlivosti, fungovanie právneho štátu a bezpečnosť ľudí na Slovensku.

Kozmetické návrhy

Pozmeňujúce návrhy vládnej koalície z výboru označil za kozmetické. Vyzval koalíciu k stiahnutiu novely alebo aspoň k prijatiu pozmeňujúceho návrhu KDH, ktorý vychádza z novely exministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním.

Majerský priblížil, že pozmeňujúcim návrhom chce hnutie zachovať Úrad špeciálnej prokuratúry ako dôležitý nástroj na boj s organizovanou kriminalitou a korupciou.

Primerane chce upraviť výšky škôd, upraviť dĺžky premlčacích lehôt, aby Slovensko neprišlo o milióny v exponovaných kauzách. Navrhuje zmeniť trestné sadzby za korupciu, aby sa vážnejšie úplatky aj prísnejšie postihovali. Potrebu vidí aj v úprave trestných sadzieb, aby boli spravodlivejšie. Pozmeňujúci návrh myslí aj na viaceré situácie pri mladistvých, aby sa viac dbalo na prevenciu. Zmenami chce hnutie prispieť k zrýchleniu trestných konaní.

Nedôvera v právny štát

"Nedostatok verejných konzultácií a transparentnosti môže viesť k nedôvere verejnosti v právny systém," upozornil Majerský. Skonštatoval tiež, že niekedy môže byť pokus o posilnenie právneho systému kontraproduktívny, ak neberie do úvahy základné zásady právneho štátu a presadzovania spravodlivosti. To sa podľa neho deje aj pri predloženej novele.

Tvrdí, že kroky vlády vzbudzujú vážne obavy a vyvolali kritiku verejnosti, odborníkov, prokurátorov a ďalších profesií. Kritizoval rýchly proces prijímania zmien a pripomenul, že pri poslednej veľkej novele Trestného zákona bola aj účinnosť posunutá tak, aby sa na zmeny vedeli pripraviť dotknuté profesie.

Petro poukazuje na prípady zo zahraničia

Poslanec František Petro (Smer-SD) nesúhlasil s úpravou trestných sadzieb ako navrhuje KDH. Drakonické tresty podľa neho kriminalitu neznižujú. Poukázal na prípady zo zahraničia a tiež na náklady spojené s väzobnými stíhaniami.

Jana Hanuliaková (PS) súhlasí s Majerského kritikou zrýchleného prijímania novely. Vláda podľa nej ignoruje odborné pripomienky. Dostál tvrdí, že vládna novela je písaná v prospech obvinených a obžalovaných osôb. Kritizoval skrátenie diskusie na obmedzený čas, tvrdí, že sa tak nestalo niekoľko rokov.

Éra ficizmu

Vláda podľa Alojza Hlinu (SaS) pácha zločin. "Každá éra ma svoje pamätníky a po tej ére ficizmu toho veľa nezostane. Bude to výrazom obrovskej neschopnosti. Necháte po sebe trestný zákonník, kódex smerohlasu a SNS, ktorý dokoná dielo skazy tejto krajiny," tvrdil Hlina. Podporoval tiež ľudí, ktorí chodia na protesty "bráňte sa, lebo vás uvaria ako žaby". Dodal, že novela ublíži ľuďom, naopak podľa jeho slov pomôže zhruba hŕstke. "Cena je však privysoká".

"Kradni, korumpuj, podvádzaj. Ak ťa do troch rokov nechytia, môžeš sa tým chváliť," Hlina navrhol vláde, že im dodá pieskovec, kde by tiež vyryl 76 mien poslancov, ako pamätník na zmeny v Trestnom zákone.

Michal Truban (PS) dodal k Hlinovmu prejavu, že tento zákon urobí zo Slovenska "čiernu dieru".

Pozrite si živý vstup redaktorky Diany Štrusovej z parlamentu.

Stredajšie rokovanie

Poslanci Národnej rady SR sa v stredu, v prvý rokovací deň 9. schôdze, venovali vládnej novele Trestného zákona. Opätovne dominovali kritické vystúpenia opozície. Zákonodarcovia predložili viaceré pozmeňujúce návrhy.

Pozrite si archívnu reportáž k rokovaniu parlamentu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok