Galant: Nepriateľ je výrazne oslabený. Izrael už zabil desaťtisíc členov Hamasu

1.2.2024 21:20

Izrael pri svojej invázii v Pásme Gazy zabil 10-tisíc príslušníkov radikálneho hnutia Hamas. Rovnaký počet ich utrpel zranenia a je vyradený z boja, povedal dnes izraelský minister obrany Joav Galant podľa portálu The Times of Israel (ToI).

Jo'av Galant
Foto: X/ Aktuálne o Ukrajine

Úspech v Chán Júnise

Oznámil tiež, že armáda v Pásme Gazy plní ciele najmä v oblasti Chán Júnisu a postúpi ďalej na juh, až do Rafahu pri hraniciach s Egyptom.

"Darí sa nám plniť naše misie v Chán Júnise a dostaneme sa tiež do Rafahu, aby sme zlikvidovali teroristické prvky, ktoré nás ohrozujú," povedal Galant.

TOI napísal, že Galant prišiel do Chán Júnisu a hovoril s izraelskými vojakmi, ktorí sa podieľajú na operáciách v najväčšom meste na juhu Pásma Gazy.

Narušené možnosti útokov

O stratách, ktoré doteraz Hamas utrpel, Galant povedal, že "pre neho znamenajú ranu, ktorá narúša jeho možnosti bojovať". Je však podľa neho nutné dostať sa na všetky miesta.

Do Rafahu sa v uplynulých týždňoch stiahli civilisti pre postup izraelskej armády v severnejšie položených častiach Pásma Gazy.

Izrael vedie vojnu proti Hamasu ovládajúcemu Pásmo Gazy v reakcii na útoky zo 7. októbra 2023. Vtedy bojovníci teroristického palestínskeho hnutia prenikli na izraelské územie a zabili tam okolo 1200 ľudí.

Stovky ďalších osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Civilisti po začiatku bojov na tomto území žijú v katastrofálnych podmienkach, chýba im jedlo, voda aj základné lieky. Podľa úradov ovládaných Hamasom tam od začiatku terajšej vojny zomrelo viac ako 27 000 ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok