Útok v lekárskych pláštoch. Izraelské sily zasiahli proti členom Hamasu v palestínskej nemocnici

30.1.2024 15:48 , Aktualizované: 30.1.2024 18:50

Trojica militantov bola zabitá v kontroverznej operácii. Členovia komanda boli prezlečení za doktorov.

Nemocnica v Dženíne

Izraelské špeciálne sily uskutočnili operáciu v palestínskej nemocnici v Dženíne na Západnom brehu Jordánu. Podľa izraelských zdrojov v nej zastrelili troch podozrivých militantov. Operácia, ktorá sa odohrala v ranných hodinách, zahŕňala asi dvanásť elitných vojakov. Niektorí z nich boli maskovaní za zdravotnícky personál. To vyvolalo kontroverzie.

Táto udalosť sa odohrala na pozadí narastajúceho napätia a násilia na Západnom brehu a v Pásme Gazy. V regióne dochádza k častým stretom a konfliktným situáciám, vrátane nedávneho zabitia troch amerických vojakov bojovníkmi napojenými na Irán. Od začiatku prehĺbenia konfliktu medzi Hamasom a Izraelom od 7. októbra 2023 každý deň narastá počet zatknutých a zabitých civilistov.

Reakcie vyvolali kontroverzie

Operácia v nemocnici vyvolala rozličné reakcie. Izrael tvrdí, že podozriví využívali nemocnicu ako úkryt a plánovali útoky. Palestínske ministerstvo zdravotníctva odsúdilo izraelské akcie a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby zastavilo izraelské operácie v nemocniciach. Tento incident tiež zvýrazňuje komplexnosť a citlivosť konfliktu v regióne.

Prestrelený vankúš v nemocnici v Jenine Foto: AFP/Getty Images Vankúš prestrelený v nemocnici v Jenine

Mierové rozhovory

Aktuálne prebiehajú rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Hoci sa objavili správy o takmer dosiahnutom prerušení bojov a možnej výmene zajatcov, izraelská strana uviedla, že pri pohľade oboch strán sú niektoré pasáže dohody problematické. V texte dohody stále existujú „významné rozdiely“ uviedli izraelské zdroje. Táto najnovšia udalosť môže mať dopad na tieto rozhovory a na širšiu situáciu v regióne. Predpokladá sa, že ich Hamas využije na oddialenie dohody o prímerí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok