Padajú obvinenia. Izrael verí, že desatina pracovníkov OSN je napojených na Hamas

30.1.2024 08:18

Izrael verí, že 10 percent z 12-tisíc pracovníkov Úradu OSN pre palestínskych utečencov je napojených na palestínskych radikálov z Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu. Informuje o tom Wall Street Journal s odvolaním sa na izraelské tajné služby.

Izrael obvinil zamestnancov UNRWA

Škandál UNRWA vypukol, keď Izrael v piatok obvinil 12 zamestnancov UNRWA z účasti na teroristickom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom podľa izraelských úradov palestínski ozbrojenci zabili v pásme Gazy približne 1 200 ľudí a viac ako 240 uniesli.

Približne 100 z nich bolo prepustených počas zatiaľ jediného prímeria koncom novembra, ale niektorí z ďalších unesených už zrejme zomreli.

Prepustenie rukojemníkov

Šéfovia amerických, izraelských a egyptských spravodajských služieb rokovali cez víkend v Paríži o prepustení zvyšných rukojemníkov. Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání, ktorého krajina sprostredkúva rokovania medzi Izraelom a Hamasom, uviedol, že v rozhovoroch sa dosiahol pokrok.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tiež vyjadril opatrný optimizmus v súvislosti s prepustením rukojemníkov.

Ukončenie vojny

Podľa izraelských médií však Hamas v pondelok večer vyhlásil, že nebude súhlasiť so žiadnou dohodou, pokiaľ nebude zahŕňať ukončenie vojny a stiahnutie izraelských jednotiek z pásma Gazy. Túto podmienku Izrael odmieta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok