Kúdelka a Surový exkluzívne pre ta3: Vyhadzov ich prekvapil, návrat do Michaloviec tak skoro neplánujú. Surový je názoru, že chyby niektorých ľudí sa prehliadajú

2.2.2024 16:00

Séria 12 výhier a ani štvrté víťazstvo so Slovanom mu nestačili na to, aby sa udržal na lavičke hokejových Michaloviec. Zažil tvrdý vyhadzov, oficiálne vyhlásenie verejnosti nestačilo, hľadajú sa za tým iné príčiny, ktoré ho dostali mimo diania. Viac o tom porozprával perspektívny slovenský kouč Peter Kúdelka a k téme sa vyjadril aj jeho asistent Tomáš Surový, ktorého postihol totožný osud.

hokej06_1_10_2023988983.jpg
Foto: TASR/František Iván
Na snímke bývalý tréner HK Dukla Ingema Michalovce Peter Kúdelka.

Vizitka Tomáša Surového

K celej situácii sa vyjadril aj bývalý slovenský reprezentant a bývalý asistent trénera Dukly Michalovce Tomáš Surový.

Počas kariéry pôsobil v rodnej Banskej Bystrici, Poprade, ale aj v zámorí. V NHL odohral 126 stretnutí za Pittsburgh, s bilanciou 27 gólov a 32 asistencií. Dokopy teda nazbieral 59 kanadských bodov.

Následne sa presunul do Švédska, kde si zahral za kluby Luleå HF, HC Linköping a Skellefteå AIK.

Pôsobil aj v KHL za Dinamo Riga, CSKA Moskva, HC Lev Praha a Dynamo Minsk. V súťaži nazbieral 316 štartov, strelil 56 gólov a na 70 asistoval.

Potom sa vrátil na Slovensko, kde krátko pôsobil v HC Slovan Bratislava, ktorý v tom čase ešte hrával v KHL. Nasledoval jeho presun do rodného mesta, kde ukončil kariéru po sezóne 2018/2019.

Počas svojej kariéry obliekol reprezentačný dres celkom 182-krát. Zaznamenal 62 presných zásahov, na 92 prihral.

Čo hovoríte na odvolanie z postu asistenta trénera takto s odstupom pár dní?

Mne ani nebolo vysvetlené, prečo odchádzam aj ja. Ani som sa na to nepýtal, nie som v hokeji prvýkrát. Keď som si pozrel štatistiky z presiloviek, ktoré som mal na starosti, tak boli tretie najlepšie v celej lige o 0,4 percenta za prvým a to sme mali o zápas menej. Bol to teda vyrovnaný boj o prvenstvo v tejto štatistike. Videopríprava bola v najväčšom poriadku. Keď som počul šumy, čo sa tam dialo, kto za tým bol, tak ma to jednoducho ani nezaujímalo, pretože čo by som s tým viac urobil?

Boli ste na dueli s Košicami? Ak ste videli zápas nejakým iným spôsobom, čo hovoríte na výkon?

Nie, z Michaloviec som odchádzal deň pred týmto duelom. Stretnutie som nesledoval.

Na sociálnej sieti roztlieskavačky informovali, že po ich bojkote na dueli s Košicami s nimi klub ukončil spoluprácu. Aký máte na to názor?

Otázka je pre vedenie, môže si robiť, čo chce.

Čo si myslíte o tom, že vedenie rozdávalo lístky školákom a firmám, aby zaplnili štadión proti Košiciam?

To nie je moja starosť. Už nie som súčasť Michaloviec, urobia si veci, ako uznajú za vhodné a nemám dôvod to hodnotiť.

S akými cieľmi ste vstupovali do sezóny a ako sa vám ich podľa vás darilo napĺňať?

Pred sezónou bol cieľ umiestniť sa do šiesteho miesta. Potom sa to upravilo, dal sa trošku väčší tlak na štvrté miesto a to sa spĺňalo. V októbri bola obrovská kríza, ktorú sme ako tréneri prežili, a mužstvo to spojilo, že sa cez to dokázalo dostať. Tím nasledoval Petra Kúdelku, to je najväčšia devíza hlavného trénera. Potom nasledovala fantastická séria 12 výhier po sebe, ktorú niekto z vedenia klubu ohodnotil ako náhodnú.

Potom prišiel útok na prvé miesto v Spišskej Novej Vsi a to hneď dvakrát, no nedotiahlo sa to. Nebol tam teda žiaden herný pokles, no prišla obrovská viróza, ktorá zastihla aj iné tímy na východe. Niektorí hráči stratili na hmotnosti, dokonca až šesť kíl, no niekto nedokázal pochopiť, že hráč nebude hneď v top forme po vyliečení.

Keď sme riešili krízu v októbri, tréner Kúdelka navrhol, aby som išiel za striedačku. Vtedy som nad tým dlho rozmýšľal. Nechcel som mať hlavu v piesku a byť zašitý v skyboxe pre videoanalytika, keďže som robil s videom. Napokon som súhlasil a to dvom ľuďom nebolo po vôli. Od toho času sme vyhrali 16 zápasov a deväť prehrali, z toho hneď prvé tri, keď som sa stal asistentom. Po novembrovej reprezentačnej prestávke sme mali bilanciu 16 výhier a šesť prehier. Nedá sa baviť o nejakom športovom vyhodení mojej osoby, a preto som sa na to ani nepýtal, keďže by som určite nedostal normálnu odpoveď.

Aký je váš najbližší program?

Túto sezónu asi už nebudem nikde trénovať. Verím, že sa niečo nájde v tej ďalšej, čo sa týka klubu. Nasledujúci týždeň však nastupujem do reprezentácie do 20 rokov, kde som bol aj na majstrovstvách sveta, takže som veľmi rád, že tam tá dôvera pokračuje. Pevne verím, že aj bude.

Idem teda na turnaj v Poprade v pozícii asistenta trénera. To isté, čo v Michalovciach – príprava taktického videa pred zápasom a po dueli. Ale bude to aj podľa toho, ako to pán Feneš určí (pozn red: tréner SR do 20 rokov). Rovnako aj buly, ako tomu bolo na MS, mal som na starosti pozápasové mítingy, prípravu ofenzívnych buly súpera s malými doplneniami Scotta Mosera (pozn. red: asistent trénera počas šampionátu MS do 20 rokov), s ktorým sme sa vzájomne dopĺňali.

Tiež by som sa rád vrátil ku komentovaniu, keďže ma to veľmi baví. Dáva mi to možnosť byť v hokejovom dianí a môžem tak vidieť viac tímov. Možno z trénerského pohľadu tak zažiť rôzne systémy hry takým voľnejším okom a nie ako tréner v klube, kde musí byť človek striktnejší. Hokej si tak môžem pozrieť otvorenejšie.

Vidíte svoju budúcnosť ešte v Dukle Michalovce? Musí sa tam niečo zmeniť, aby ste sa vrátili?

Michalovce som si veľmi obľúbil aj napriek tomu, čo sa stalo. Nemyslím si však, že sa tam v blízkej budúcnosti vrátim. Pevne verím, že tam hokej bude pokračovať. Chyby niektorých ľudí sa prehliadajú. Stále sú tam však úžasní ľudia, či už na ľade alebo mimo neho. Dúfam, že klub bude krok po kroku stále stúpať k vytúženému titulu, čo je ich sen. Verím, že sa im to raz podarí.

Cítite krivdu?  

Necítim. Skôr mi to otvorilo oči, s akými ľuďmi by som sa mal do budúcnosti púšťať do realizačného tímu, respektíve pod akými ľuďmi robiť.

IMG_20240202_131919.jpg Foto: Dukla Michalovce/Tomáš Surový Na snímke bývalý asistent trénera v Michalovciach Tomáš Surový

O reakciu sme požiadali aj športového manažéra Dukly Michalovce Mareka Mašlonku, no na našu žiadosť nereagoval.

Ozvali sme sa aj prezidentovi klubu Marekovi Michajlovi, taktiež zatiaľ bez reakcie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok