Ukrajinský pokus o útok. Zostrelený dron sa zrútil do priemyselnej oblasti v Petrohrade

31.1.2024 10:05

Dron zostrelený ruskou protivzdušnou obranou sa v noci na stredu zrútil do priemyselného areálu juhovýchodne od centra Petrohradu. Informoval o tom spravodajský server Fontanka.

Hasičom budú pomáhať drony. Ministerstvo vnútra využije na nákup eurofondy
Foto: TA3

Útok na Petrohrad

Miestne úrady, ktoré incident vyšetrujú, hovorili aj o bližšie nešpecifikovanom incidente v okrese Neva. Podľa zdrojov RBK-Ukrajina dron do mesta vyslala ukrajinská vojenská rozviedka. O útokoch ruských dronov na Ukrajinu informovali aj ukrajinské vzdušné sily, ktoré uviedli, že Rusko vyslalo na ukrajinské územie 20 dronov a tri balistické rakety Iskander-M.

Protivzdušná ruská obrana

Podľa Fontanky bol ukrajinský dron zrejme zostrelený ruskou protivzdušnou obranou okolo 4:20 miestneho času (2:20 SELČ) protilietadlovým systémom S-400 nad mestom Kolpino, ktoré leží niekoľko desiatok kilometrov juhovýchodne od Petrohradu, druhého najväčšieho ruského mesta. Dron však pokračoval ďalej na sever, kde sa o 4:50 miestneho času zrútil do priemyselnej oblasti na Neve. Výbuch poškodil autá v oblasti.

Petrohrad sa nevyjadril

Ruské ministerstvo obrany sa k incidentu nevyjadrilo. Petrohradská samospráva uviedla, že nedošlo k výraznejším materiálnym škodám ani obetiam. Incident vyšetruje, ale neposkytla ďalšie podrobnosti vrátane pôvodu výbuchu. Petrohradské letisko Pulkovo prerušilo kvôli útoku prevádzku asi na hodinu.

Ukrajinské letectvo

O útokoch dronov informovalo v noci na stredu aj ukrajinské letectvo v telegrame, podľa ktorého sa protivzdušnej obrane podarilo zostreliť 14 z 20 dronov v Mykolajivskej, Záporožskej, Dnepropetrovskej, Kirovohradskej a Charkovskej oblasti.

Záchranné služby zverejnili zábery z hasenia požiaru v Mykolajivskej oblasti, ktorý sa im podarilo uhasiť do rána, či zábery poškodených budov v Charkovskej oblasti. V tomto regióne na severovýchode Ukrajiny boli zranení najmenej traja ľudia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok