Kreativita Ukrajincov nepozná hraníc. Vojaci sa pochválili samurajským dronom, ktorý poletuje s ostrým mečom

31.1.2024 00:00

Dôležitú úlohu vo vojne na Ukrajine zohrávajú drony, pričom ich početné modifikácie nepoznajú hraníc. Ukrajinskí inštruktori sa najnovšie pochválili novým výtvorom. Je ním dron s primontovaným japonským samurajským mečom – katanou.

Dron
Foto: X/OSINTtechnical/TASR/AP

Internetovou senzáciou sa v januári stal „dron samuraj“, ktorý sa objavil na videu ukrajinských leteckých inštruktorov. Tí zostrojili lietajúci stroj, ku ktorému primontovali katanu. Bizarný vynález síce zo začiatku zápasil s vyvážením hmotnosti, no len čo nabral rýchlosť, už letel relatívne stabilne, píše CNN Prima News.

Nepríjemné potrápenie nepriateľov

Nakoľko sa koncept dronu s mečom ujme na bojisku je však otázne. Predsa len sa efektívnejšími javia drony nesúce výbušniny. Ako ale v diskusnom vlákne na platforme X uviedli niektorí komentujúci, so silnejším motorom by dron dokázal uniesť granáty aj meč. V boji na blízko by mohol zranených či omráčených nepriateľov ešte nepríjemne potrápiť.

Nejde pritom o prvý podobný pokus. Už na jeseň minulého roka Ukrajinci predviedli katanu primontovanú na FPV dron. Zároveň však vtedy priznali, že kvôli slabším motorom nejde o príliš ovládateľnú zbraň.

Pozrite si archívnu reportáž o ruských útokoch na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok