Putin sa oficiálne stal kandidátom na ruského prezidenta. Odborníci tvrdia, že o jeho výhre niet pochýb

29.1.2024 10:34

Ústredná volebná komisia v Rusku dnes oficiálne zaregistrovala súčasného šéfa štátu Vladimíra Putina ako kandidáta do marcových prezidentských volieb, oznámili ruské médiá.

Ústredná volebná komisia v Rusku dnes oficiálne zaregistrovala súčasného šéfa štátu Vladimíra Putina ako kandidáta do marcových prezidentských volieb, oznámili ruské médiá.

"Schválené jednohlasne," ohlásila rozhodnutie komisie jej predsedníčka Ella Pamfilovová.

Štvrtý kandidát

Putin je v poradí štvrtým zaregistrovaným uchádzačom do prezidentských volieb. Komisia už predtým zaregistrovala kandidátov nominovaných parlamentnými politickými stranami, a síce Leonida Sluckého, predsedu nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), Vladislava Davankova z parlamentnej strany Noví ľudia a Nikolaja Charitonova za komunistov.

Víťazstvo bez pochýb

O Putinovom víťazstve v marcových voľbách nie je podľa expertov pochýb. Súčasný prezident si tak zaistí zotrvanie v Kremli prinajmenšom do roku 2030. Otáznik visí skôr nad tým, či komisia zaregistruje ako kandidáta Borisa Nadeždina, ktorý vystupuje ako odporca ďalšieho pokračovania vojny Ruska proti Ukrajine, ktorú rozpútal Putin pred takmer dvoma rokmi.

Pri moci na šesť rokov

Putin bol zvolený ruským prezidentom v rokoch 2000, 2004, 2012 a 2018. Prvé dve obdobia boli štvorročné, a pretože vtedajšia ústava zakazovala zotrvať na čele štátu dlhšie ako dve volebné obdobia za sebou, Putin sa odobral do čela vlády, zatiaľ čo v Kremli ho načas vystriedal Dmitrij Medvedev. Na jar 2012 si funkcie zase prehodili po tom, ako bol Putin zvolený za prezidenta, kvôli zmenám v ústave už na šesťročné obdobie. Vzhľadom k tomu, že medzitým Rusi v referende schválili ďalšiu novelu základného zákona, sa Putin, ktorý má teraz 71 rokov, môže uchádzať o ďalšie dve šesťročné obdobia za sebou.

Štátna agentúra TASS podotkla, že v prezidentských voľbách dosiahol Putin najlepší výsledok v roku 2018, kedy získal 76,69 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok