Je na Putinovi, aby stiahol vojská z Ukrajiny, povedal Scholz po stretnutí s Ficom. Vojenskému riešeniu konfliktu Fico neverí

24.1.2024 15:01 , Aktualizované: 24.1.2024 21:36

Premiér Robert Fico po rokovaní s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom odletel za nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Zahraničnú návštevu pokrývala v Berlíne redaktorka Patrícia Kordiaková.

Olaf Scholz na tlačovej besede po stretnutí s Robertom Ficom hovoril o dobrých hospodárskych a politických vzťahoch. "Ešte nikdy nebolo také dôležité, aby partneri tak úzko spolupracovali," povedal Scholz.

Hovoril aj o podporovaní Ukrajiny a finančnom balíčku viac ako 50 miliárd eur pre Ukrajinu, na ktorom sa podľa neho musia partneri zhodnúť. "Som rád, že Slovensko stojí na strane Ukrajiny," tvrdí Scholz. Ukrajina má byť podľa neho suverénnym štátom.

"Jednoduché riešenie vojny na Ukrajine neexistuje a je na Putinovi, aby stiahol svoje vojská z Ukrajiny a vydláždil cestu mieru," vysvetlil nemecký kancelár.

Vstup Ukrajiny do EÚ

"Veríme, že budeme naďalej atraktívnou krajinou pre investorov zo zahraničia," povedal Fico. Slovenský premiér tiež poprosil Scholza o prehodnotenie zaradenia neznámej osoby do sankčných zoznamov EÚ.

"Chceme zdôrazniť, že aj Ukrajina bude musieť splniť kritéria vstupu do EÚ, pretože nepripravená krajina môže uškodiť. Neveríme vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine," tvrdí Fico. Zároveň si slovenský premiér želá, aby bola Ukrajina suverénna, pretože to môže pomôcť aj EÚ.

Anketa

Ako hodnotíte Ficovu návštevu Berlína?

Veľmi pozitívne
- %
Veľmi negatívne
- %
Skôr pozitívne
- %
Skôr negatívne
- %
Neviem
- %
Celkovo hlasov: 194

Rušenie špeciálnej prokuratúry

K otázke o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry odpovedal Fico, že je to suverénna vec Slovenskej republiky. Povedal aj to, že bol "pár centimetrov od basy“, nie však v ekonomických trestných činoch.

Scholz potvrdil, že o rušení špeciálnej prokuratúry na tomto stretnutí nehovorili.

Zahraničné médiá vidia problém

Agentúra Reuters položila otázku Ficovi ohľadom proruského orientovania Slovenska. "V centre môjho záujmu nie je Rusko ani Ukrajina. ani Spojené štáty, ale Slovensko. Chce sa od nás, aby sme odsúhlasili 50 miliárd eur, Slovensko súhlasilo a nebude robiť žiadne prekážky," odpovedal Fico.

Scholz vyzdvihol Slovensko v opravách poškodenej ukrajinskej vojenskej techniky.

Fico povedal, že odmieta politiku jedného názoru a "medzi Slovenskom a Nemeckom nie sú žiadne otvorené politické otázky a bilaterálne vzťahy nezaťažuje ani rozdielny názor vlád na niektoré aspekty vojny na Ukrajine."

Olaf Scholz privítal Roberta Fica Foto: Patrícia Kordiaková Robert Fico si podáva ruku s Olafom Scholzom.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uvítal premiéra Roberta Fica a pokračovali mimo zrak verejnosti, kde sa rozprávali medzi štyrmi očami.

Odchod z košického letiska bol naplánovaný na 15:35, kam Fico išiel z návštevy pri Užhorode. Fico pristál na berlínskom letisku Brandenburg po hodine a pol letu.

Stretnutie na druhý pokus

Fico sa mal so Scholzom stretnúť už minulý rok v polovici decembra. Nemecký kancelár schôdzku zrušil, príčinou malo byť ochorenie COVID-19.

Redaktorka zahraničia ta3 odletela s premiérom do Berlína. Na svojom profile na sociálnej sieti informovala o aktuálnom dianí.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu Fica a Scholza.

V rozhovore nižšie si môžete pozrieť archívny rozhovor, čo možno očakávať od stretnutia Fica so Scholzom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok