Lyžovali na skle? Trať v Jasnej si vyžiadala krutú daň. Zranila sa nielen Vlhová, preteky nedokončilo viacero súťažiacich

Športový sviatok januára, ak nie celého roka, na Slovensku je za nami. Víkendové preteky Svetového pohára v Jasnej napísali svoju tretiu kapitolu. Organizátori aj celá federácia si želajú návrat do tohto dejiska o dva či tri roky. Celé podujatie však poznačilo zranenie slovenskej slalomárky Petry Vlhovej, ktorá už v deviatej bráne prvého kola obrovského slalomu spadla a na zjazdovky sa tak skoro nepostaví. Bola trať pod Chopkom naozaj taká náročná?

20januar2024_Jasna_Obrovsky_Slalom_Vlhova_4013772.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach

Trať skôr pre mužov

K náročnosti trate sa vyjadrili známi lyžiari aj lyžiarky. Preteky absolvovali iba ženy, avšak predskokanmi boli aj muži, medzi nimi aj bratská dvojica Žampovcov - Adam a Andreas.

Prvý menovaný sa tiež nepríjemne zranil a okamžite putoval na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku. Jeho mladší brat Andreas sa pre športový portál Pravdy vyjadril, že na takéto podmienky trate sú muži zvyknutí.

„Na takejto trati jazdíme za ideálnych podmienok. Áno, bola viac ľadová, no to počasie jej samé o sebe nazahralo do karát. Tri dni boli mínusové teploty, potom zapršalo, dnes máme opäť nádherný deň v Jasnej. Na pohľad je to reklama na celý slovenský turizmus. Pre dievčatá to však bolo možno príliš náročné,“ vysvetlil podmienky skúsený lyžiar.

Lyžovanie na skle

Fenoménka svetového lyžovania Mikaela Shiffrinová po pretekoch hovorila o ľadových a náročných podmienkach, ktoré lyžiarky v tejto sezóne ešte nezažili. Napriek tomu dokázala ovládnuť slalom a pripísala si tak už 95. triumf v kariére. Opäť tak vylepšila vlastný rekord.

„Trať je postavená tak, že je na nej naozaj veľa zákrut, čo sme túto sezónu veľmi nemávali. Tu idete pomaly, ale potrebujete mať väčší uhol do zákruty. Na lyžiach je to akoby iný pocit. Ďalšia vec, povrch je veľmi unikátny, pre mňa je ale úžasný. Keď si však až tak neveríte a urobíte aj malé chyby a pošmyknete sa, tak vás to stojí naozaj mnoho času. Tie malé chyby sa nahromadia, a preto sú také veľké časové rozdiely,” ozrejmila po obrovskom slalome pre portál sport.sk.

Niekedy mávame takéto trate s podobným povrchom ešte ťažšie ako muži, priblížila Američanka. „V noci ale mrzlo a na začiatku trate to zamrzlo. Na inšpekcii sme videli naozaj až sklenený vrch, keď ale idete dobre po hranách, tak je to úplne v pohode a máte dobrú priľnavosť,“ vysvetlila pre sport.sk s tým, že niektoré časti trate sa podobali lyžovaniu na skle.

„Nie je to prvýkrát, čo sa jazdilo v takýchto podmienkach vo SP. Podľa mňa to nebol dôvod, prečo Petra spadla. V Kranjskej Gore sme mali rovnaké podmienky, ale z obráteného pohľadu. Pršalo, bolo teplo a hmlisto. Tiež tam boli veľmi ťažké podmienky. Myslím si však, že trať bola dnes skvelo pripravená,“ uviedol Vlhovej tréner Mauro Pini.

Bránky, nevhodné lyže či povrch

K tomu všetkému sa navyše pridali tesne pri sebe rozmiestnené bránky od švajčiarskeho trénera Heiniho Pfitschera. A lyže mnohých nemali na povrchu potrebnú priľnavosť, napísal švajčiarsky denník Blick.

„Niektoré lyžiarky potom vyzerali ako začiatočníčky v porovnaní s Hectorovou. Veď do druhého kola postúpila Lena Duerrová z 30. miesta so stratou 5,11 sekundy,“ priblížil denník.

„Povrch bol zmesou ľadu a agresívneho snehu – to mnohých prekvapilo,“ uviedla pre SRF Lara Gutová-Behramiová.

Švajčiarke aktuálne patrí v celkovom hodnotení tretie miesto, za Vlhovou zaostáva o 13 bodov. Slovenka si však už v tejto sezóne nezajazdí a s najväčšou pravdepodobnosťou ju Gutová-Behramiová aj bodovo predstihne. A nielen ona.

Pozrite si archívnu reportáž o Vlhovej zranení a následkoch, ktoré opísal manažér jej tímu Richard Galovič:

Viaceré nedokončili preteky

Ťažké podmienky počas pretekov Svetového pohára v Jasnej si vyžiadali viacero ťažkých pádov. Okrem Vlhovej skončila na nosidlách aj Francúzka Carmen Harová.

Preteky v obrovskom slalome nedokončila jedna z favoritiek Federica Brignoneová a so stratou vyše ôsmich sekúnd a bez účasti v 2. kole skončila i jej krajanka Marta Bassinová.

Obrovský slalom nedokončilo 14 pretekárok zo 69. O deň neskôr, keď bol na programe slalom, sa pretekov zúčastnilo menej súťažiacich - konkrétne 63. Do cieľa ich však v oboch kolách nedorazilo oveľa viac, a síce 20.

Slalom nezvládli aj pretekárky, ktoré Svetový pohár poznajú po niekoľkých skvelých výsledkoch v iných strediskách.

Medzi nimi boli Leona Popovićová, Andreja Slokarová, Mina Fuerst Holtmannová či vychádzajúca hviezda, len 17-ročná Albánka Laura Colturiová s rodiskom v talianskom Turíne.

Budúcnosť pretekov

Riaditeľka podujatia Svetového pohára v Jasnej Jana Palovičová si nemyslí, že to bolo traťou. „Stáva sa to, pretekári robia chyby, hoci to je najsmutnejšie a nemuselo sa to stať. Trať je pre všetkých rovnaká a každý sa s tým musí vysporiadať,“ vysvetlila.

Palovičová tiež povedala, že si v najbližších mesiacoch sadne spolu s celým tímom s lyžiarskou federáciou FIS a budú sa rozprávať o budúcnosti pretekov v Jasnej, ktoré môžu byť opäť o dva alebo tri roky.

Riaditeľ ženskej časti pretekov Medzinárodnej lyžiarskej federácie Peter Gerdol nepripustil kritiku trate a odmietol reči, že bola príliš ľadová. Povedal to portálu sport.sk.

„Nie je to ľadové, to je iný príbeh. Je to tvrdé, dobre pripravené vodou. Ľad je niečo iné. Sme snežný šport a stále pretekáme na snehu. Samozrejme, je to o niečo tvrdšie ako zvyčajne. Dva dni dozadu pršalo, čo to urobilo ťažším. Včera to niektoré lyžiarky v prvom kole obrovského slalomu prekvapilo, v druhom sa tomu už prispôsobili. Nevidím tam žiaden problém," ozrejmil.

Gerdol doplnil, že tvorba súťažného kalendára nie je jednoduchá, musí sa tam pozerať na viacero vecí. „Uvidíme, kedy a ako sa vrátime, ale určite sa vrátime.“

Pozrite si archívnu reportáž o atmosfére počas pretekov Svetového pohára v Jasnej:

Sledovanosť

Preteky svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej sledovalo v priamom prenose viac ako 100 miliónov divákov.

Informovala o tom organizácia pre podporu a propagáciu cestovného ruchu Slovakia Travel.

„Priamy prenos bol vysielaný do 160 krajín, odhaduje sa, že ho videlo viac ako 100 miliónov divákov. Jasná sa stala príkladom, ako sa majú robiť svetové podujatia na Slovensku,“ povedal generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok