Slováci opäť vyšli do ulíc a protestovali proti vláde, zišli sa aj v Prahe. Dav v Bratislave žiadal Šimkovičovej odstúpenie, Šimečka vyzval Fica, aby brzdil

18.1.2024 18:00 , Aktualizované: 18.1.2024 21:53

Slováci opäť vyšli do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť s vládou. Dôvodmi demonštrácií mali byť okrem prijatia novely Trestného zákona aj okolnosti nehody Andreja Danka, ktoré podľa opozície ukazujú na "papalášstvo" predstaviteľov vládnej koalície. Taktiež ľudia boli proti plánovanému zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry.

Všetko ničia

Celá Európa sleduje náš spoločný boj za právny štát a demokraciu na Slovensku, a stojí za nami, vyhlásil na piatom protivládnom proteste predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

“Ak pustíte na slobodu podvodníkov, ak zlegalizujete korupciu, tak Slovensko príde o eurofondy. Toto chcete pán Fico? Dostať Slovensko do izolácie? Okradnúť vlastnú krajinu o miliardy eur ročne, okradnúť ju ešte viac, ako ste stihli doteraz?” spýtal sa Šimečka a opäť vyzval Fica, aby promafiánsky balíček stiahol, inak bude za chýbajúce miliardy osobne zodpovedný. “Brzdite, pán Fico. Ste opitý mocou. Brzdite, inak narazíte.”

“Postupne ničia všetko, čo v tejto krajine konečne začínalo fungovať. Spravodlivosť. Zahraničnú politiku. Ochranu prírody. Kultúru. Bödörovým a Kočnerovým ľuďom chcú dať políciu. Pytliakom národné parky. Zahraničnú politiku Orbánovi. A kultúru ministerke, ktorá iba šíri konšpirácie, nenávisť a homofóbiu,” poukázal Šimečka.

Fico aj Pellegrini podľa jeho slov už vedia, že ovládnuť Slovensko nebude také jednoduché.

“Sme silná a sebavedomá spoločnosť a títo páni to vedia. Tvrdia, že robíme prezidentskú kampaň. Ľudia na námestiach však majú vlastný rozum a nepotrebujú počuť, koho voliť. A nebude to Peter Pellegrini, ktorý dnes drží nielen Fica, ale aj Danka, a celý tento ich nevkusný, papalášsky bordel. Nebudú mať všetko. Krok za krokom si našu krajinu, ktorú milujeme, zoberieme naspäť,” dodal Šimečka.

V Prahe sa podľa informácií ta3 zišlo asi 350 občanov na proteste pri ambasáde.

Na akcii zahrala a zaspievala Viki Olejárová.

Pozrite si atmosféru protestu v Košiciach:

O protestoch

Na protesty vyzývala opozícia, ktorá chcela reagovať na kroky Ficovej vlády. „Poďme spolu povedať jasné nie. Papalášizmu, dvojitým štandardom, arogancii moci. Správanie Andreja Danka je tá najlepšia pozvánka na štvrtkové protesty po celom Slovensku,“ napísal na sociálnej sieti predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Opozícia v zložení KDH, SaS a Progresívne Slovensko spoločne organizovali protesty na námestiach v 15 slovenských mestách vo štvrtok o 18:00 h.

Protivládnych demonštrácií bolo viacero. Okrem opozičných prebiehali aj občianske protesty. Tie sa uskutočnili od 17:00 h na námestiach v Rimavskej Sobote, Námestove a Trstenej. O hodinu neskôr začali aj v Poprade, Ružomberku a dokonca aj za hranicami, priamo v Prahe pred slovenským veľvyslanectvom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok